Honduras halkı seçimleri boykot etti

Honduras’ın anayasal devlet başkanı Manuel Zelaya, TeleSUR televizyonuna yaptığı açıklamada darbeci hükümet tarafından yapılan seçimlere katılım oranının %25’in altında kaldığını belirterek seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Seçimlerde yoğun bir şekilde yolsuzluk yapıldığı bilgilerinin kendilerine ulaştığını açıklayan Zelaya seçimlere katılımın %50 oranının altında kalacağını tahmin ettiklerini ekledi. Bu şekilde az bir katılımın gerçekleştiği bir seçimin Honduras halkının tercihlerini yansıtmadığını belirten anayasal devlet başkanı, darbeci hükümetin katılım oranını yüksek göstermeye çalıştığını ekledi.

Uluslararası örgütlere ve kamuoyuna da çağrı yapan Zelaya, seçimlerin tanınmamasını savunurken ABD hükümetini de darbeci hükümete destek vermekle suçladı.

Katılımın çok düşük seviyede gerçekleştiği seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu'nun yaptığı açıklamaya göre devlet başkanlığını Ulusal Parti adayı Porfirio Lobo Sosa kazandı. Sosa 318 bin 960 oy alırken onu takip eden Liberal Parti adayı Elvin Ernesto Santos 218 bin 358 oyda kaldı.

Darbeye Karşı Ulusal Cephe örgütü yaptığı açıklamada seçimleri boykot oranının %65-70 arasında olduğu belirtilerek bunun ülke tarihinde benzeri görülmemiş bir seçim olduğu vurguladı ve seçim sonuçlarının Honduras halkının tercihi olmadığı belirtildi.

Cephe liderlerinden Juan Barahona, seçimleri boykot etme çağrılarının karşılık bulduğunu açıklarken ordu ve polis birliklerinin Honduras halkına karşı baskısının yoğunlaştığı uyarısını yaptı. Alınan haberlere göre seçimlerdeki yolsuzlukları görüntülemek isteyen İspanyol, Ekvadorlu ve Panamalı gazetecilere polis birlikleri saldırdı.

Cepheden yapılan açıklamaya göre seçimlerin boykot edilmesinde gösterilen başarı sonucunda tüm Honduraslılar diktatörlüğün püskürtülmesini kutlamak için yapılacak gösterilere davet edildi.

Yapılan seçimlere uluslararası tepkiler de gecikmedi. İlk açıklama yapanlardan birisi olan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yapılan seçimleri tanımadıklarını açıkladı. XIX. İberoamerika Zirvesi'nin yapıldığı Portekiz’in Estoril kentinde bulunan çok sayıda lider bu görüşleri paylaştı. Estoril’de açıklama yapan El Salvador Devlet Başkanı Mauricio Funes, seçimlerdeki katılım oranının anayasal devlet başkanı olan Manuel Zelaya’nın göreve derhal iade edilmesi gereğini bir kez daha gösterdiğini belirtti. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise yaptığı değerlendirmede seçimleri tanımadıklarını belirtirken kendileri için anayasal devlet başkanının Zelaya olduğunu belirtirken seçimleri tanımaya hazırlanan ABD hükümetini de ikiyüzlülükle suçladı.

Amerika Ülkeleri Örgütü OAS lideri Jose Miguel Insulza ise 2 Aralık günü Honduras Kongresinde Zelaya’nın göreve iade edilip edilmeyeceğinin oylanacağına dikkat çekti ve durumun örgütte değerlendirileceğini ekledi.

Halihazırda Panama, Kosta Rika ve Peru darbeci hükümetin düzenlediği seçimleri tanıyacaklarını açıklarken Brezilya, Arjantin, Venezuela, Ekvador, Paraguay, Nikaragua, Guatemala ve Küba seçimleri tanımayacaklarını açıkladılar.
(soL - Dış Haberler)