Güney Kore 'tatbikat' ile geriyor

Güney Kore, KDHC sınırına yakın bir bölgede tarihinin en büyük askeri tatbikatlarından birisini gerçekleştirirken, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak "merhametsiz bir karşı-saldırı" için ordunun hazır olmasını söyledi.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında aylardır devam eden gerginlik tırmanarak sürerken, Güney Kore'den yeni bir tatbikat adımı geldi. Kore tarihinin en büyük askeri tatbikatlarından birisini yapan Güney yönetimi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne "misilleme" uyarısında bulundu.

Askerden arındırılmış bölgenin hemen güneyinde yer alan Pocheon'da gerçekleştirilen tatbikata roketatar, tank ve yüzlerce asker katıldı. Askerlere hitap eden Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, "Biz bu topraklara barışın geleceğine sabırla inanıyoruz, ancak şimdiki durum bu değil" dedi. Aynı zamanda, "olası bir provokasyon durumunda", askerlere "merhametsiz bir saldırı emri vermeye" hazır olduğunu da ekledi.

Güney Kore'de, Lee Myung-bak'ın konumu da pek parlak gözükmüyor. Daha önce savaşın eşiğine gelinen olaylarda, muhalefet tarafından "yumuşak" davranmakla suçlanan Myung-bak, KDHC'nin nükleer saldırı tehdidine karşı ise, konumunu güçlendirmek amacıyla gerginliği tırmandırıcı açıklamalar yapıyor.

KDHC Silahlı Kuvvetler Bakanı Kim Yong-chun ise, "Düşman tehditlerine karşı nükleer caydırıcılıklarını kullanacaklarını" söyledi.

Rusya bölgeye bir Birleşmiş Milletler temsilcisi göndermeye hazırlanırken, Çin nükleer silahsızlandırma görüşmelerinin tekrar başlamasından yana olduğunu açıkladı. ABD ve Japonya ise, Çin'in bu önerisini "Pyongyang'ın böyle bir yaklaşımı hak etmediği" gerekçesiyle geri çevirdi. Geçtiğimiz haftasonu, ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi KDHC'yi kınayan bir bildiriyi güvenlik konseyinden çıkartmaya çalışmış, fakat Çin bunu engellemişti.

ABD lideri Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun 19 Ocak'ta Washington'da gerçekleştirecekleri zirvenin önemli bir kısmını Kore sorununun oluşturacağı düşünülüyor. Japon gazetelerine göre, Aralık ayının başında Obama'nın Jintao'ya, "eğer müttefikinizi dizginlemezseniz ABD bunu yapacaktır" mesajı gönderdiği de iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler)