Gülen’den Clinton’a taziye mesajı

Fethullah Gülen dün Libya’da öldürülen ABD’li diplomatlar için bir taziye mesajı yayımladı. Hillary Clinton’a başsağlığı dileyen Gülen’in, aynı güçlerin Kaddafi'yi linç etmesine ya da ABD tarafından yapılan katliamlara yönelik benzer bir duyarlılık göstermemesi dikkat çekiyor.

Fethullah Gülen dün ABD yayımlanan gazetelere bir taziye ilanı vererek, Bingazi’de bulunan ABD konsolosluğunda Büyükelçi Christopher Stevens ve üç konsolosluk görevlisinin öldürülmesi ile ilgili ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a başsağlığı diledi. Gülen taziye mesajında ayrıca Kahire ve Yemen’de yaşanan şiddet olaylarını da onaylamadığını ifade etti. Fethullah Gülen mesajında “Masum insanları hedef alan şiddet, onu müdafaa etme iddiasıyla yola çıkılan İslam'ın ruhuna ihanettir. Müslümanlara yakışan, tepkilerini dinlerinin izzetine uygun bir tarzda barış ve sükunet içerisinde ifade etmeleridir” dedi.

Gülen mesajı şu şekilde:

"Amerika Birleşik Devletleri'nin Bingazi'deki Libya Konsolosluğu'na yapılan saldırıda Büyükelçi Christopher Stevens ve 3 konsolosluk çalışanının hayatını kaybettiğini teessüfle öğrenmiş bulunuyorum. Görevi itibarıyla ABD’yi Libya’da temsil eden ve aynı zamanda bu ülkede misafir hükmünde olan büyükelçiyi hedef alan bu saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyor ve bu vesileyle faili kim olursa olsun terörün her türlüsünü lanetliyorum. Kahire ve Yemen’deki şiddet içeren protesto gösterileri münasebetiyle hatırlatmak isterim ki kalıcı müspet değişimler ancak barışçı ve diyaloga açık bir yaklaşımla gerçekleşebilir. Masum insanları hedef alan şiddet, onu müdafaa etme iddiasıyla yola çıkılan İslam'ın ruhuna ihanettir. Müslümanlara yakışan, tepkilerini dinlerinin izzetine uygun bir tarzda barış ve sükunet içerisinde ifade etmeleridir. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Amerikan halkına, hâssaten ABD Dışişleri Bakanı Sayın Hillary Clinton'a başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar temenni ediyor ve acılarını yürekten paylaşıyorum."

Zaman’dan “bu tepkiler müslümanca mı” sorusu
Zaman Genel Yayın Editörü Veysel Ayhan ise bugün “Bu tepkiler müslümanca mı” diye sordu. Fethullah Gülen, taziye mesajında olayların başlamasına neden olan ve İslam'a hakaret eden filme değinmezken, Veysel Ayhan yazısında İslam’a ve peygamberine hakaret eden filme bu şekilde tepki gösterilmesinin Batı kamuoyunda müslümanlara ilişkin olumsuz algıyı kuvvetlendirdiğini vurguladı. Ayhan şunları söyledi:

“Şiddet ve terör bir protesto ve tepki aracı olamaz. Bir defa daha tüm dünyanın zihnine Müslümanlar vuran kıran, şiddetten başka bir protesto ve tepki bilmeyen insanlar olarak nakşoluyor. Karikatür krizinde de böyle oldu, Salman Rüşdi olayında da. Hiçbir edebi değeri olmayan, sanat yetkinliği olmayan bazı soytarı ve şarlatanlar veya provokatörler Müslümanların yumuşak karnını bellemişçesine oraya saldırmakta ve istedikleri Müslüman imajını dünya kamuoyunda rahatça oluşturmaktadır. Kendi haline bırakılsa, üstüne gidilmese sosyal medyayla sadece protesto edilse bir deli saçmasından fazla etkisi olmayacak hezeyanlar maalesef Müslümanlığın sulh ve selamet imajını lekelemekte.”

Müslümanlık şimdi mi akıllarına geldi?
Bu yorum ve mesajlardaki ılımlı içeriğe karşın Fethullah Gülen ve Zaman’ın şiddet ve terörü “müslümanların Batı’daki imajı” bahsinde akıllarına getirmiş olmaları dikkat çekti. Bugün Gülen ve cemaati tarafından “İslam’ın ruhuna ihanet etmek”le suçlanan gruplar, bundan yaklaşık bir sene evvel “Libya’daki kahramanlar” olarak selamlanıyordu.

21 Ekim 2011’de Zaman’ın Kaddafi’nin linç edilerek öldürülmesiyle ilgili haberinde şunlar yazılıyordu:

“Bir delikte yakayı ele veren Kaddafi'nin yakalanma şeklinin devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e benzemesi dikkat çekti. Kaddafi'nin nereye gömüleceği ise henüz bilinmiyor. Geçici Milli Konsey (GMK) Başbakanı Mahmud Cibril, ‘Ortadan kalktıktan sonra nereye gömüleceği fark etmez.’ dedi.
(…)
Kaddafi'nin öldürülmesi, 2003 yılında Irak lideri Saddam Hüseyin'in Amerikan güçlerince yakalanması ve ardından da idam edilmesinden sonra Ortadoğu'daki en dramatik olaylardan biri olarak değerlendiriliyor.”

Clinton da kahkaha atarak kutlamıştı
Libya liderinin Muammer Kaddafi’yi vahşice öldürmeleri, bugün Fethullah Gülen’in başsağlığı dilediği Hillary Clinton tarafından da coşkuyla karşılanmıştı. Bir televizyon programında kendisine olayı soran muhabire Clinton’un verdiği yanıt “Gittik, gördük ve o öldü” şeklinde olmuştu. Clinton, Libya’ya yaptığı ziyaretle Kaddafi’nin vahşice öldürülmesi arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusuna da kıkırdayarak “Eminim ki etki etmiştir” yanıtını vermişti.

Cemaatin derdi "imaj"
Resmi sitesinde yayımladığı taziye mesajlarına da yer verilen Fethullah Gülen’in bugüne kadar ABD ve müttefikleri tarafından katledilen Müslümanlarla ilgili herhangi bir mesaj yayımlamamış olması dikkat çekiyor.

ABD ve NATO güçleri, son olarak Afganistan’ın Helmand bölgesinde 36 sivili öldürmüş, mayıs başında gerçekleştirilen bu katliamlar ABD ve NATO tarafından da kabul edilmişti. ABD yönetimi temmuz başında ise kasım ayında yirmi dört Pakistan askerini “yanlışlıkla” öldürdüğü için özür dilemişti.

(soL-Haber Merkezi)