Gericilik yarışıyor: "Beyaz Saray'a 'sahte bir inanç' hakim

ABD'de başkanlık seçimleri öncesi gündem din, doğum kontrol, kürtaj ve eşcinsel evliliği. Gericilik konusunda gözleri dönen taraflardan Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından Santorum, Obama'yi "sahte bir inanca" sahip olmakla suçladı.

ABD gelecek Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi için geri sayımda. Seçimde Cumhuriyetçilerin şu anki Başkan Barack Obama’nın önüne kimi çıkaracakları henüz belli değil. Cumhuriyetçilerin başkan adayını belirlemek için eyaletlerde yapılan ön seçimler sürüyor. Ön seçimlerde öne çıkan isimler ise Mitt Romney ile Rick Santorum. Bir süre Romney’in süreçten ipi göğüsleyerek çıkacağına neredeyse kesin gözüyle bakılmış olsa da, Santorum bir atak yaparak son haftalarda öne çıkan ve kendisinden çok söz ettiren bir aday haline geldi.

Mitt Romney: Massachusetts valiliği yapan Romney, milyoner bir işadamı. Babası da kendisi gibi valilik yapmış. Romney’in dikkat çekici özelliklerinden biri gençliğinde Fransa’da Mormon misyoneri olarak çalışmış olması. Şu anda da bağlı olduğu kilisede oldukça aktif bir isim olarak biliniyor. 2008 başkanlık seçimlerinde de aday olmak isteyen Romney, ön seçimlerde John McCain’e yenilmişti. Romney, kampanyası için 2011 yılında 56 milyon dolar topladı. Kişisel servetine dokunmadan kampanya yürütecek kadar büyük fonlar toplamasıyla dikkat çekiyor.

Santorum’a beklenmeyen bir atak yaptıran ise, Barack Obama’nın önünü açtığı bir tartışma oldu. Obama yönetiminin, doğum kontrol haplarını işverenlerin çalışanlara sağladığı sağlık sigortası kapsamına almaya çalışması önce Katolik kilisesini ayağa kaldırdı. Kilise, kiliseye bağlı kuruluşların çalışanlarına doğum kontrol haplarını kapsayan sağlık sigortaları vermeye zorlandıklarını ve bunun inanç özgürlüğüne aykırı olduğunu iddia etti. Tartışma, Cumhuriyetçi adayların da konunun üzerine atlamasıyla hızla büyüdü ve bir anda seçim gündeminin merkezine oturdu. Mitt Romney, Obama’nın “dine karşı saldırıya” geçtiğini iddia etti. Ancak bu tartışma Romney’den çok Obama’nın inancı ezmeye çalıştığını iddia eden Santorum’a yaradı. Sonuç olarak, Obama, kiliseye bağlı kuruluşların çalışanları için doğum kontrol masraflarının sigorta tarafından karşılanması formülünü bir orta yol olarak sundu.

Rick Santorum: Temsilciler Meclisi üyeliğinden sonra Senato’nun Pensilvayna senatörlüğünü yaptı. Santorum, Cumhuriyetçilerin genç adayı. Gerici açıklamalarıyla dikkat çeken Santorum, yedi çocuk babası. İtalyan göçmeni bir babanın ve orta sınıf bir ailenin oğlu. Yükselişini avukatlık kariyerine ve Katolik cemaatinin desteğine borçlu. Senatörlüğü sırasında okullarda evrimin yanı sıra akıllı tasarımın öğretilmesi yönünde kanun teklifleri verdi. Akıllı tasarımın bilimsel olduğu yönünde demeçleriyle gündeme geldi.

Obama, Santorum'un önünü açtı
Seçim gündeminin bu şekilde yön değiştirmesinin Cumhuriyetçilerin işine geldiğini düşünenler çoğunlukta. Bu konuda yorum yapanlar, ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle zor günlerden geçen ABD’de, Cumhuriyetçilerin ekonomiyle ilgili somut bir politikaları olmamasına işaret ederek, konunun din ve diğer sosyal tartışmalara kaymasını buna bağlıyor. Ancak tartışmayı Obama yönetiminin bilerek fitillemiş olması da dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Eksenin bu şekilde kaymasıyla birlikte, ekonomi ve dış politika gibi iki temel konuda farklı bir politika geliştiremeyen Demokratlar ve Cumhuriyetçiler üzerinde kavga edecekleri bir konu bulmuş oldular. Öte yandan, Obama’nın bu adımı rakipleriyle arasındaki farkı açmakta olan Romney’e Santorum karşısında güç kaybettirerek Cumhuriyetçiler cephesinde işleri biraz daha karıştırdı. Obama son hamlesiyle birlikte, Cumhuriyetçi adayların gericilik konusunda birbirleriyle yarışan açıklamalarını takip ediyor. Katolikler'den yüksek oy alamayacağı zaten belli olan Obama’nın, din tartışmasının hortlaması nedeniyle seçmen tabanında ciddi bir gerilemeyle karşılaşması beklenmiyor. Tersine, bu tartışmanın açılmasından sonra, kendisini geçen seçimlerde yüksek oranda destekleyen kadın seçmenler arasında popülaritesinin artmış olabileceği de belirtiliyor.

Obama tartışmayı açıp kenara çekildikten sonra, ABD iç siyaseti Cumhuriyetçilerin katkısıyla bir gericilik şovuna dönüştü. Doğum kontrol, kürtaj, eşcinsel evlilikler gibi konularda Cumhuriyetçi adaylar arasında köklü bir farklılık da olmayınca, iş kimin daha gerici bir söylem tutturacağına dönüşmüş bulunuyor. En son Beyaz Saray politikalarının İncil'e dayalı olmayan sahte bir inancın etkisi altında olduğunu söyleyen Santorum, şu anda gerici söylem konusunda rakibi Romney'den bir nebze daha başarılı görünüyor. Santorum Şubat ayı başından bu yana Missouri, Minnesota ve Colorado'da ön seçimleri kazanarak bir anda öne çıktı. Şubat başından itibaren Romney ise Nevada ve Maine'da kazandı.

(soL-New York)