Fukuşima sonrası yalan söylemek için ittifak yapmışlar

Guardian gazetesinin ele geçirdiği yazışmaların ortaya koyduğuna göre, İngiliz hükümeti, Fukuşima felaketinden hemen iki gün sonra ülkedeki nükleer enerji şirketleriyle "nükleer karşıtı tepkiyi göğüslemek" için krizi küçük göstermenin yollarını aramaya başlamış.

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin Japonya'daki depremin ardından Fukuşima'da yaşanan nükleer felaketin boyutlarını küçükmüş gibi göstermek için bir plan hazırlayıp, kazadan iki gün sonra nükleer enerji şirketlerini toplayarak kamuoyuna nasıl açıklamalar yapılması gerektiğini anlattığını ortaya çıkardı.

İngiltere hükümetinin nükleer tesis kurma planlarına muhalefet çıkmasını önleme ve genel olarak dünyada nükleer karşıtı tepkinin önüne geçme amacı güden toplantı konusunda Guardian, hükümetle şirket yetkilileri arasında yapılan elektronik posta görüşmelerini ele geçirerek yayınladı.

Yazışmalar, hükümetin iş dünyası ve enerji departmanlarının, Japonya'daki krizin İngiltere'de kurulması planlanan yeni nesil nükleer tesislere karşı tepki doğurmasını önlemek için EDF Energy, Areva ve Westhinghouse gibi dev enerji şirketleriyle nasıl kapalı kapılar ardında plan yaptığını ortaya koydu.

Yazışmalarda bir hükümet yetkilisi, "Bu [mesele] tüm dünyada nükleer endüstrisi geriletme potansiyeline sahip. Nükleer karşıtı delikanlı ve genç kızların bundan faydalanmalarını önlemek zorundayız. Burayı işgal etmeli ve elde tutmalıyız. Kesinlikle nükleerin güvenilirliğini göstermeliyiz" diyor.

İngiliz hükümeti, geçtiğimiz hafta İngiltere ve Galler'de 8 yeni nükleer tesis kurma planını açıklamıştı.

Dünya genelinde nükleer enerji sektörü, yalan ve çarpıtmaların en fazla yaşandığı ve hükümetlerin de bunlara ortak edildiği sektörlerden biri. Japonya'daki Fukuşima felaketinden sonra Japon hükümeti de halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek için çok sayıda yalan söylemişti. Fukuşima felaketinin ardından benzer birçok yalan ortaya çıkmıştı.

(soL - Dış Haberler)