Fransa sola döndü

Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin öncülük ettiği sağ politikalar, iktidara bir seçim yenilgisine mal oldu. Bölge genel meclisi seçimlerini Sosyalist Parti'nin merkezinde durduğu “Sol Birlik” kazandı.

Fransa'da bölge genel meclislerini yenilemek için yapılan seçimler ana muhalefetteki Sosyalist Parti, çevreci Avrupa-Ekoloji Hareketi ve Komünist Parti'nin başını çektiği “Sol Birlik” tarafından kazanıldı.

Sol Birlik, henüz resmi olmayan sonuçlara göre, seçimlerin dün yapılan ikinci turunda oyların yaklaşık 54,3'ünü aldı. İktidar partisi Halk Hareketi Birliği'nin başını çektiği sağ partiler koalisyonu yüzde 36,1, aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen'in partisi Milli Cephe ise yüzde 8,7 oy elde etti.
Bu sonuçlarla birlikte, Fransa ve Fransa'nın denizaşırı topraklarındaki 26 bölgeden 23'ünde yönetim sol ve çevreci partilerin oldu.

Sağcı politikalara seçmen tepkisi
İktidar partisinin bölge seçimlerinde uğradığı hezimet gözleri Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e çevirdi. Seçim sonuçlarını Sarkozy yönetiminin sağcı politikalarından duyulan rahatsızlığa bağlayanlar, iktidarın bundan sonra atacağı adımları bekliyor. Hükümette bir revizyona gidilebileceği şimdiden konuşulmaya başlandı.

Sağcı iktidarın krizde uyguladığı reform politikalarının halkın tepkisine yol açtığı belirtiliyor. Krizle birlikte Fransa'da çok sayıda fabrika kapandı, kitlesel işten çıkarmalar yaşandı. İktidarın krizin emekçiler üzerindeki olumsuz etkisini giderecek önlemleri almaması, emeklilik yaşını 65'in üzerine çıkarmayı öngören bir reform tasarısı hazırlaması seçim yenilgisinin başlıca nedenleri arasında sayılıyor.

Irkçılık da yükseliyor
Ekonomik kriz dönemleri, yükselen emekçi öfkesini halklar arası düşmanlığa kanalize eden ırkçı hareketler için de yükseliş dönemi oluyor. Seçimlerde aşırı sağcı Le Pen hareketinin de dirilişine tanık olundu. Sarkozy'nin “öldürdüm” diye övündüğü aşırı sağcı parti Milli Cephe, özellikle ülkenin sınır bölgelerinde yüzde 20'ye varan oy topladı. Bu sonuç, Sarkozy'nın göçmenler konusunda Le Pen'den rol çalan düşmanca söyleminin, Sarkozy'i ancak bir süre için idare ettiğini gösterdi. Le Pen son seçimlerde özellikle İslamofobik propagandasıyla rolünü geri aldı.

Sol Birlik cumhurbaşkanlığı için de ortak hareket edebilir
Ana muhalefetteki Sosyalist Parti, çevreciler ile geleneksel olarak ittifak kurduğu komünistleri yanına alarak Sol Birlik adı altında yeni bir seçim ittifakı oluşturdu. Bu oluşumun 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde de ortak hareket etmesi gündemde.

Fransa'da özellikle çevrecilerin son yıllardaki yükselişi dikkat çekiyor.

(soL-Haber Merkezi)