Fidel'den Obama'ya: Honduras'taki askerlerini çek

Küba Devrimi lideri Fidel Castro, 28 Haziran’daki Honduras’taki darbeyle ilgili yeni bir açıklama yaparak, ABD’ye Honduras’taki askerlerini çekmesi çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama geçen ay Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın sürgüne gönderilmesine yol açan darbeyle ilgili açıklama yaparak olayı kınamıştı. Ancak bilindiği üzere ABD’nin darbede parmağı olduğu ortaya çıkmıştı. Honduras’ta hava üssü bulunan ABD’nin darbede rolü ile uyarılarda bulunan Castro, “Şu anda en doğru karar ABD’li yetkililerden darbeci liderlere askeri yardımı durdurmasını ve Honduras’taki askerlerini çekmesini istemek olacak” dedi. Yazdığı makalede Honduras’taki darbeyi “sivil darbe” olarak nitelendirilen Castro, Hondruras’taki darbenin Latin Amerika’da karmaşık durumları yaratacağı uyarısında bulunarak bunun hile, kurnazlık ya da yalanla çözülemeyeceğini söyledi. Venezuela Devlet Başkanı da daha önce ABD’ye Honduras’taki askerleri çekme çağrısında bulunmuştu.

İki hafta önce Honduras’la tüm askeri bağlarını dondurduğunu açıklayan ABD’nin başkent Tegucigalpa’ya 80 km uzaklıktaki Soto Cano Havaalanı’nda 600 askeri var. 1980’den beri ABD’lilere ev sahipliği yapan üs emperyalist gücün bölgedeki etkisini güçlendiriyor.
soL - Dış Haberler