El Kaide’ci Çeçenler Türkiye’de tedavi görüyor

Kilis Valiliği, önceki gün Halep’teki çatışmalarda yaralanan ve Kilis’te tedavi altına alınan “ÖSO” militanlarından birinin öldüğünü duyurdu. Aynı gün Halep’te çatışanlar, El Kaide’nin kolu El Nusra’ya bağlı Çeçen cihatçılardı.

(soL - Haber Merkezi) Anadolu Ajansı (AA) 6 Şubat’ta Kilis Valiliği’ne dayanan bir haber geçti. Habere göre, Halep kenti ve çevresinde “rejim güçleri”yle girdikleri çatışmalarda yaralanan 16 Suriyeli, Kilis’in Öncüpınar sınır kapısından Türkiye’ye getirilmiş ve Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Valilik, tedavi altına alınan “Suriyelilerden” birinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Uluslararası ajanslara ve yerel kaynaklara göre 6 Şubat’ta Halep’te yaşanan tek büyük çaplı çatışma, muhaliflerin Halep Cezaevi’ni ele geçirmek üzere başlattıkları saldırıydı. El Kaide’nin Suriye’deki kollarından El Nusra Cephesi ve İslami Cephe’nin birlikte düzenlediği saldırı, Suriye ordusu tarafından püskürtüldü.

Çeçen militan öldürüldü
Saldırıyı El Nusra adına, Seyfullah el Şişani’ye bağlı Çeçen birliğinin düzenlediği biliniyor. Türkiye’de ikamet ederken, Çeçen militan Ömer el Şişani liderliğindeki Ceyş el Muhacirun ve’l Ensar’a (Göçmenler ve Destekçiler Ordusu) katılmak üzere Suriye’ye geçen Seyfullah el Şişani, bu grup daha sonra Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılınca, örgütten ayrıldı. Eylül 2013’te El Nusra Cephesi’ne katılan Seyfullah el Şişani, 6 Şubat’ta Çeçenlerden oluşan birliğiyle Halep Cezaevi’ne yönelik saldırıyı komuta etti ve çatışmada öldürüldü.

Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve Suriyeli olduğu iddia edilen militanların, El Nusra Cephesi çatısı altında, Seyfullah el Şişani önderliğinde savaşan Çeçen militanlar olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD militanları da Hatay'da
Diğer yandan Anadolu Ajansı’nın dün geçtiği bir başka haberde, Lazkiye’nin Cebel Ekrad bölgesinde, Suriye ordusunun roket ve füze saldırısı sonucunda yaralanan 10 kişiden 2’sinin Hatay’da tedavi altına alındığı belirtildi. Haberde diğer 8 kişinin Suriye’deki hastanelerde tedavi altına alındığı, Türkiye’ye getirilen 2 ağır yaralanın da Yayladağı sınır kapısından geçirildiği kaydedildi.

IŞİD’e yakın kaynaklar, Cebel Ekrad’da IŞİD’e bağlı bir grupla ordu arasında çatışma çıktığını ve aralarında Türkiye’den bir militanın da bulunduğu cihatçıların öldürüldüğünü duyurdu.

Çeçen militanlar Suriye’yi eğitim için kullanıyor
Rusya’nın Soçi kentinde başlayan Kış Olimpiyatları’na terör saldırısı yapılabileceği yönündeki iddialar bugünlerde sürekli gündemde. Olası bir saldırı konusunda baş şüpheli ise, kendilerini Kafkas Emirliği olarak adlandıran ve çoğunluğu Çeçenlerden oluşan grup.

Doku Umarov liderliğindeki Kafkas Emirliği’nin son birkaç yıldır en önemli “yatırımı” ise Suriye’ye yolladığı militanlar. Suriye’deki çatışmaları, savaş tecrübesi edinmek amacıyla kullanan Çeçen cihatçıların sayıları 400 ile 1000 arasında tahmin ediliyor.

Çeçen militanların Suriye’de dört ayrı grup halinde hareket ettikleri belirtiliyor. Liderleri genellikle “Çeçenistanlı” anlamına gelen “el Şişani” soyadını kullanıyor. Bu militanlardan biri de, daha önce Gürcistan ordusunda istihbarat elemanı olduğu açığa çıkan, Ceyş el Muhacirun ve’l Ensar adlı çetenin lideri Ömer el Şişani. Grubun, IŞİD’e katılma alması ve IŞİD’le diğer cihatçılar arasında çatışma çıkması sonrasında kadro kaybına uğradığı belirtiliyor. Gerçek adı Tarkan Batıraşvili olan Ömer el Şişani’ye bağlı grubun en önemli eylemi, Ağustos 2013’te Halep’te Menagh Hava Üssü’nün ele geçirilmesi olmuştu. 2010’da silah kaçakçılığı iddiasıyla 3 yıl hapse mahkum edilen ancak verem olduğu gerekçesiyle tahliye edilen Batıraşvili’nin İstanbul’a geldiği, oradan da “cihat” için Suriye’ye geçtiği biliniyor. 2008’de Gürcistan ordusu saflarında Rusya’ya karşı savaştığı da açığa çıkmıştı.

Diğer iki grup ise, doğrudan Doku Umarov’un temsilcisi olduğu belirtilen Selahattin el Şişani ile önceki gün öldürülen Seyfullah el Şişani’ye bağlı ve El Nusra Cephesi çatısı altında bulunuyor. Seyfullah Şişani, 2013 Eylül ayına kadar Ömer el Şişani’nin liderliğini yaptığı grubun iki numaralı komutanıydı. Örgüt, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından bile, düzenlediği intihar bombalı saldırılardan ötürü “insanlığa karşı suç” işlemekle eleştirilmişti.
Çeçenlerin oluşturduğu dördüncü grupsa, özellikle Lazkiye çevresinde faal olan, Emir Müslim komutası altındaki Cund eş-Şam.