Darbeci Micheletti'den geri adım

Honduras’daki darbeyle başa gelen hükümetin başı Roberto Micheletti darbeyle devrilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın göreve dönmemesi şartıyla iktidardan çekilebileceğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Micheletti yaptığı açıklamada ülkedeki “barış ve sükünet” için bu hamleyi yapmaya hazır olduğunu belirtti. Micheletti 28 Haziran günü askeri darbeyle ülke dışına kaçırılan Zelaya’dan sonra fillen hükümetin başına geçmişti. Siyasi krizi çözmeye çalışan arabulucular ise Kosta Rika’da Cumartesi günü görüşmelere devam edileceğini söylediler.

Micheletti’nin Honduras başkenti Tegucigalpa’da yaptığı son açıklaması, Zelaya taraftarlarının ülke çapında genel grev ilan etme tehdidinin ardından geldi. Uluslararası kamuoyu tarafından yasal devlet başkanı olarak tanınan Zelaya, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Honduras halkının anayasanın çiğnenmesine karşı “ayaklanma hakkı” olduğunu söylemişti.

Açıklamanın üzerine özellikle başkentte büyük gösteriler planlanmakta ve işçi sendikaları ülke çapında genel grev hazırlıkları yapmaktaydı. Ayrıca öğrenci örgütleri üniversite ve okulları işgal ederek darbecilere karşı eylemlerini hızlandırmıştı.

Solcu başkan Zelaya, Anayasa'nın değiştirilebilmesi için bir Kurucu Meclis'in kurulup kurulmaması konusunda kamuoyunun düşüncesini öğrenmek için bir halkoylaması düzenlemek istemiş, bunun üzerine Kongre ve Yüksek Mahkeme ile arasında siyasi bir krize yol açmıştı.

Darbecilerle Zelaya arasında görüşmeleri yürüten Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias ise tarafları Cumartesi günü yapılacak olan yeni görüşmeye davet etti. Önceki görüşmelerde taraflar bir uzlaşıya varamasa da Nobel ödüllü Arias görüşmelerden umutlu.