Castro: Domuz gribinden ABD'nin haberi vardı

Fidel Castro Meksika, ABD ve Kanada'yı domuz gribinin hızlı yayılmasından sorumlu tuttu. Castro, üç ülkenin grip alarmı verilmeden önce varlığından haberdar olduğunu söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Küba lideri Fidel Castro, Meksika, ABD ve Kanada'yı domuz gribinin hızla yayılmasından sorumlu tuttu. Castro üç ülkenin de alarm verilmeden önce virüsün varlığından haberdar olduğunu söyledi.

cubadebate.cu sitesinde yayınlanan yazısında Castro, üç ülkenin daha önce haber vermesi durumunda, hastalığın bu kadar hızlı yayılmasının önüne geçilebileceğini böylelikle ölümlerin daha az olacağını söyledi. Castro, 16 Nisan'da ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın ardından 18 Nisan'da Kanada Devlet Başkanı Stephen Harper'ın Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ile görüştüğünü hatırlattı. Castro, "Obama'nın Meksika ziyareti sırasında ABD istihbarat servislerinin bile 6 gün sonra ne olacağını bilmemeleri mümkün mü?" sorusunu yöneltti.

Hatırlanacağı üzere Meksika hükümeti Kanada'daki bir labaratuvarda Meksika'dan gelen örnekler üzerine yapılan araştırmanın ardından domuz gribi alarmını 23 Nisan'da vermişti. Yazısının devamında Meksika'nın bu tavrıyla dünyaya iyilik yapmadığını öne süren Castro, Meksika gazetesi La Jornada'nın domuz gribi nedeniyle Meksika kasabası Gloria'da önlemlerin 5 Nisan'da alındığına yönelik haberini hatırlattı. Castro hafta başında Meksikalı yetkilileri virüsün yayıldığını saklayarak Obama'nın ziyaretinin gerçekleşmesini sağladıkları için eleştirmişti.