Bosna'da Vahabi operasyonu

Bosna’nın kuzeyindeki Sırp-Boşnak ortak yönetimindeki Brčko’da yapılan operasyonda Bosna Polisi yaptığı aramada çok miktarda patlayıcı madde ve cephane ele geçirdi.

Pazar günü “Kurşu geçirmez” kod adıyla gerçekleştirilen operasyonda tutuklanan Ervin Jasençiça (23), Adnan Reçitsa (21), annesi Edina Reçitsa’nın (45) radikal İslamcıların kalesi olarak bilinen Gornja Maoça ile bağlantılarını araştırıyor. Brçko bölgesi polis müdürü Goran Lujiç yaptığı açıklamada, operasyonda üç kilogram TNT kalıbı, 1200 gram plastik patlayıcı, yedi anti-personel mayını, üç otomotik piyade tüfeği, dört silah, bir M48 tüfeği, farklı kalibrelerde 400 adet mermi, bir susturucu ve bunlarla beraber askeri giysiler, uzaktan kumandalı bomba yapımında kullanılan 8 adet telefon bulduklarını açıkladı. Yapılan aramada bir de Nazi bayrağının bulunması dikkat çekti.

1703-1787 yılları arasında yaşamış olan Muhammed bin Abdulvahab’ın izinden gittiklerini ileri süren Vahabiler, ya da kendi tabirleriyle Salafiler kişi kültüne karşı olduklarını ve Kuran’a ve ilk Müslümanların yaşam tarzına dönüşü savunuyorlar. Muhafazakar Boşnak politikacılar tarafından “barışsever” oldukları, “şiddet yanlısı olmadıkları” sıklıkla ifade edilen Vahabiler, yaşanan savaşa rağmen farklı kültürlere karşı hoşgörü duygusunu yitirmemiş Bosnalılar tarafından farklı giyim tarzları nedeniyle garipsense de herhangi bir tepkiye uğramadan kamusal alanda kendilerini ifade ediyorlar. Fakat, yoğun oldukları yerleşimlerde farklı giyim tarzlarına ve inanışlara karşı şiddet kullanmalarıyla biliniyor.

(soL-Bosna)