Bosna'da din dersi tartışması

Geçtiğimiz ay sonunda Saraybosna’da sosyal demokrat yerel hükümetin halen seçmeli olarak müfredatta yer alan “Din bilgisi” dersinin kredisini kaldırması ülkede tartışma yarattı. Her türlü platformda çoğulculuktan bahseden “Genç Müslümanlar” karara tepkili.

Bosna’daki eğitim sisteminde seçmeli olarak yer alan “bin bilgisi” dersinde, öğretmenlerinin bu dersi seçen öğrencilere “fazla zahmet vermeden” yüksek not vererek toplam notlarını yükselttikleri ve diğer öğrenciler aleyhine avantaj sağladıkları bilinen bir gerçekti. Bu durumu da göze alan Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanlığı, aslen sadece “İslam bilgisi”nin müfredatta yer aldığı “din bilgisi” dersinin devletin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dersin kredisini kaldırdı. Uygulama şimdilik sadece Saraybosna Kantonu için geçerli. Ancak sosyal demokratların işbaşında olduğu diğer kantonlarda da benzer kararların alınması bekleniyor.

Savaştan bu yana ülkedeki siyasî, iktisadî ve sosyal koşulların düzelememesinin, hatta bilâkis gün geçtikçe daha da kötüye gitmesinin sorumlusu olarak Alija İzzetbegoviç’in kurduğu, halen oğlu Bakir İzzetbegoviç’in liderliğini yaptığı, Bosna’yı yolsuzluk cennetine çeviren SDA’yı (Demokratik Eylem Partisi) gören Boşnaklar, tepkilerini seçimde göstermişti. Son seçimlerde sosyal demokrat geleneği olan Saraybosna ve Tuzla kantonları dışında, SDA’nın kalesi olarak bilinen Zenica-Doboj, Una-Sanski ve başkenti Gorazde olan Bosna-Aşağı Drina kantonlarında da yerel kanton hükümetleri için sosyal demokratlara oy vermişlerdi.

“Din bilgisi” ile ilgili karar bağnaz kesimlerin tepkisine neden oldu. Alija İzzetbegoviç gibi önemli bir siyasetçiyi yetiştiren ve sürekli olarak çoğulcu bir demokrasiden yana olduklarını iddia eden Genç Müslümanlar (Mladi Muslimani) örgütü bunların başında geliyor. Örgüt bu düzenlemenin mantıklı hiç bir gerekçesinin olmadığını, amacın “Din Bilgisi” dersini alan öğrencileri dışlamak olduğunu iddia ediyor.

(soL-Bosna)