Batı'ya göre onlar Suriye’nin 'laik muhalifleri'...

Geçtiğimiz haftalarda Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bir tugay, bir Japon gazeteciyi nasıl Müslüman yaptığını gösteren bir video yayınladı. Mustafa adını alan Japon muhabirin şimdi ne işle iştigal ettiği sorusu akılları kurcalıyor.

Temmuz ayının son günlerinde YouTube’a yüklenen ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bir askeri birlik tarafından kaydedildiği iddia edilen bir videoda, boynunda fotoğraf makinesi asılı bir Asyalı genç, kelime-i şehadet getirerek Müslüman oluyordu. Müslüman adının Mustafa olduğunu belirten ve Japon bir gazeteci olduğu öne sürülen gencin, videoda silahlı militanların arasında tedirgin bir şekilde tekbir getirdiği görülüyor.

Videonun Lazkiye’nin kuzeydoğusunda, Türkmen Dağı’nda bulunan Memduh Colha Tugayı tarafından kaydedildiği belirtiliyor. Aynı kaynak tarafından yine YouTube’a yüklenen bir başka videoda ise Japon Mustafa’nın tugaydan arkadaşlarıyla beraber oruç açtığı görülüyor.

İslamcılardan korkan Batı basını, Özgür Suriye Ordusu’nu bağrına basıyor
Suriye’de rejim değişikliği için muazzam bir kirli savaş başlatan emperyalist güçler, bir yandan da El Kaide’ye bağlı grupların güç kazanmasından endişe ettikleri yönünde açıklamalar yapıyor. Özellikle Suriye yönetiminin elinde bulunduğu iddia edilen kimyasal ve biyolojik silahların El Kaide militanlarının eline geçmesinden endişe edildiği yönündeki ifadeler, Batı medyasında sık sık yer buluyor.

Yine ülkede sivillere yönelik korkunç katliamlardan bazılarının muhalif gruplar tarafından yapıldığı ortaya çıkınca, gerek emperyalizm destekli muhalifler gerekse Batı medyası ağız birliği ederek suçu El Kaidecilerin üzerine atma yoluna gidiyorlar.

Muhalifler bir yandan gerçekleştirdikleri katliamlar açığa çıkınca El Kaidecileri suçluyor, diğer yandan da El Kaide’nin Esad yönetimiyle işbirliği içinde hareket ettiğini ileri sürüyorlar. Bu iddia, özellikle Suriye’nin eski Irak Büyükelçisi Navaf el Faris’in muhalefet saflarına geçmesinden sonra daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Faris, İngiliz The Telegraph gazetesine verdiği röportajda, Irak direnişi sırasında Suriye devleti adına El Kaide militanlarının Irak’a geçişine yardımcı olduğunu söyleyerek, bu işbirliğinin halen devam ettiğini öne sürmekteydi.

Dolayısıyla Suriye’de El Kaide’ye bağlı grupların varlığı yalnızca askeri olarak işlevli olmakla kalmıyor, muhaliflere siyasi bir olanak da sağlıyor.

El Kaide islamcı da diğerleri laik mi?
Diğer yandan El Kaide bağlantılı islamcılarla Batı ittifakının desteklediği Suriye Ulusal Konseyi ve Özgür Suriye Ordusu gibi gruplar arasında yoğun bağlantılar olduğunu gösteren çok sayıda olgu mevcut.

Örneğin daha önce Libya’da Trablus’un ele geçirildiği operasyonu yöneten ve rejim değişikliğinin ardından askeri konsey başkan yardımcılığına getirilen Mehdi el Harati, şu anda Halep civarındakı Liva el Umma (Ümmet Sancağı) Tugayı’nı yönetiyor. Harati, Libya’da El Kaide’nin kolu olan Libya İslami Savaş Grubu lideri Abdülhekim Belhac’a bağlı savaşmıştı.

Bir diğer kanıt, El Kaideciler tarafından ele geçirilen Babülhava Sınır Kapısı’nda Özgür Suriye Ordusu militanlarının Türkiye’den gelen tırları yağmalaması olmuştu.

Ancak El Kaide ile Özgür Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Konseyi gibi gruplar arasında örgütsel ve eylemsel bir işbirliği olduğuna işaret eden kanıtlar bir yana, Suriye’deki cihatçı örgütlenmelerin yalnızca El Kaidecilerden ibaret olduğu iddiasının kendisi de sorgulanmaya fazlasıyla açık. Zira Suriye Ulusal Konseyi'nin omurgasını Müslüman Kardeşlerin Suriye kolunun oluşturduğu biliniyor. Özgür Suriye Ordusu’nun kendi kaynaklarının propaganda amacıyla yayınladığı videolarda ise tekbir sesleri ve Allah yolunda savaştığını söyleyen militanların görüntüleri eksik olmuyor. Japon muhabirin nasıl Müslümanlığa döndürüldüğünü gösteren propaganda videosu bunun örneklerinden yalnızca biri…

Japon Mustafa şimdi ne yapıyor olabilir?
Japon ve gazeteci olduğu söylenen, Müslüman olduktan sonra Mustafa adını aldığını bildiğimiz bu genç, mesleğini biraz farklı bir biçimde icra etmeye devam ediyor olabilir. Zira France 24 kanalı geçtiğimiz günlerde Özgür Suriye Ordusu’nun yaptığı eylemleri çekmek üzere, operasyonlarına kameralı militanlarını da götürdüğünü ve bu iş için bir büro kurduğunu duyuruyordu. Amatör kayıtların örgütün amaçları açısından yetersiz olduğu saptamasından hareketle kurulan “Askeri İletişim Bürosu”, eylemlerde profesyonel kameramanlar görevlendiriyor daha sonra bu görüntüler montajlanıp, kurgulanarak yayınlanıyor.

Aşağıdaki video bu “çalışmaların” bir örneği… Halep’te çekilen filmi çeken Ebu Malik isimli kameraman, beş aydır Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte olduğunu ve yalnızca eylemleri kaydettiğini söylüyor. “Görüntüler büro tarafından işleniyor, ben yalnızca kayıt yapıyorum” diyen Malik, daha önce protesto eylemlerini çekmekle uğraşıyormuş.

Japon Mustafa, eğer gerçekten boynuna astığı makineyi kullanmayı biliyorsa şu anda Özgür Suriye Ordusu’nun operasyonlarını kaydedip, ardından onlarla birlikte avaz avaz tekbir getiriyor olabilir. Kim bilir, belki de bu videonun arka planında duyduğumuz “allahu ekber” nidalarından birini de Japon Mustafa atıyordur.

(soL-Dış Haberler)