Basında çifte standardın adı: Bahreyn

Bahreyn polisi dün gösteri yapan halka bir kez daha saldırdı ve yoğun bir şekilde biber gazı kullandı. Kamerayla görüntülen olay ise basına yansımadı, çünkü Suriye'den farklı olarak Bahreyn'de ABD ve Suudi Arabistan'ın destekli bir kraliyet ailesi iktidarda.

Bahreyn'de Şubat ayından bu yana süren gösterilere dün bir yenisi daha eklenirken, halka saldıran polisin yoğun bir şekilde biber gazı kullandığı görüldü. Suriye'den farklı olarak Bahreyn'de ABD ve Suudi Arabistan'ın desteklediği bir kraliyet ailesi iktidarda olduğu için aylardır süren gösterilere basın ilgisiz durumda.

Polisin Manama kentinin Bilad El Kadim mahallesindeki gösteriye saldırırken kullandığı biber gazını gösteren bir video geçtiğimiz günlerde internete yansıdı. Russia Today gazetesi tarafından da yayınlanan videoda, meydanda toplanan halka polis tarafından biber gazı atıldığı net bir şekilde görülüyor.

Öte yandan Salı günü gerçekleşen olaylarda ise polisin Sitra ve Dair köylerine biber gazı ve plastik mermi ile saldırdığı bildirildi. Pazartesi günü ise başkentte yine göstericilere aynı silahlarla saldırıda bulunuldu.

Nüfusun yaklaşık yüzde 70'i Şii olan Bahreyn'de halk iki yüz yıldır iktidarda bulunan El Halifa ailesine karşı gösteriler düzenliyor. Bu gösterilerde öne çıkan talepler arasında, daha önce gözaltına alınan ve hüküm giyen göstericilerin serbest bırakılması da yer alıyor. BM gözlemcilerinin tahminine göre olayların başladığından bu yana ölenlerin sayısı 50'yi geçmiş durumda.

Dün gerçekleşen olayların ardından İran Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn'in Tahran'da bulunan maslahatgüzarını görüşmeye çağırarak, gelişmelerle ilgili kaygılarını iletti. Görüşmede ayrıca İran'ın Bahreyn'in içişlerine karıştığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Öte yandan Bahreyn kralı Hamad El Halifa, bugün İngiliz kraliçesi Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yıldönümü kutlamaları için İngiltere'ye gittiği ve öğle yemeğinde kraliçe ile bir araya geleceği belirtildi. Eski bir İngiliz sömürgesi olan Bahreyn'de kraliyet ailesi İngiltere'nin yakın müttefiki olarak biliniyor.

(soL - Dış Haberler)