Barzani PYD'ye sınırı kapattı

Suriye’de PKK'ye yakınlığı ile bilinen PYD ile Barzani yanlısı Kürt grubu KDP arasındaki gerilimin giderek tırmandığı bildirilirken, Barzani'nin Kuzey Irak sınırını PYD'ye kapattığı belirtildi.

Kurd Press haber ajansının bildirdiğine göre PKK’ye yakınlığıyla bilinen Salih Muslim liderliğindeki PYD ile Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen KDP militanları arasında çatışmalar yaşandı.

Halep’in bazı mahalleleri ile Derik, Kobani ve Afrin gibi Kürt bölgelerinde iki taraf arasında yaşanan çatışmalarda PYD’ye bağlı militanların 75 KDP üyesini esri alarak bilinmeyen bir yere naklettiği bildirildi.

YDH'nin aktardığı habere göre, Suriyeli Kürt gazetecilerden Huşin Ömer, Kurdpress’e verdiği demecinde iki taraf arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekerek “Barzani PYD liderlerine mesaj gönderdi ve onlardan esir aldıkları kişileri derhal serbest bırakmalarını istedi. Ancak PYD bu talebi yerine getirmedi. PYD’nin esir aldığı kişilerin nerede tutulduğu konusunda bir bilgi yok sadece onlardan çok azının Derik’te tutulduğu biliniyor” dedi.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) siyasi büro üyesi İsmail Muhammed de Velatinet’e yazdığı yazıda “PYD’nin KDP’yi hedef alan bu eylemi, Kürtlerin birliğine vurulmuş büyük bir darbedir. Biz Kürt hakları için giriştiğimiz bu devrimin başında birbirimize düşecek olursak, bundan tek kazançlı çıkan Beşşar Esed rejimi olur. Eğer bizim parti üyelerimizin bir hatası olmuşsa bu mesele yetkili bir mahkemede ve siyasi yollarla görüşülerek çözümlenmelidir. Biz PYD’nin bu eylemlerini kışkırtıcı ve tehlikeli görüyoruz.

Biz Suriyeli Kürtlerin her zamankinden çok daha fazla birlik ve beraberliğe muhtaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki KDP milletvekillerinden Said Ömer de Awestakurd haber sitesine verdiği demecinde “Eğer PYD, yoldaşlarımızı serbest bırakmazsa biz de bu kabul edilemez eyleme karşı farklı bir tavır takınacağız” dedi.

Barzani sınırı kapattı
Milliyet gazetesinden İsmail Avcı’nın haberine göre ise Barzani , PYD'nin esir tuttuğu 75 KDP'liyi serbest bırakmaması üzerine, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırını PYD'ye kapattı.

Bununla birlikte Barzani'nin talimatıyla Peşmerge Ordusu'ndaki bazı özel birliklerin Suriye'nin Derik sınırına gönderildiği iddia edildi.

Salih Müslim: 'Irak Kürdistanı'nı model olarak görmüyoruz'
Öte yandan, Rudaw'ın haberine göre, Londra'ya yaptığı diplomatik ziyarette konuşan PYD lideri Salih Müslim, Irak'taki özerk Kürdistan yerine Avrupa Birliği modelinin Suriyeli Kürtler için daha uygun olduğunu söylemişti. Müslim, Türkiye'yi Suriye muhalefeti ile Kürtler arasında sorun yaratmakla suçlamıştı.

(soL- Dış Haberler)