ABD'de evleri Venezuela ısıtıyor

Venezuela 6 yıldır ABD’de düşük gelire sahip hanelerin ısınması için kullandıkları yakıtı sübvanse ediyor.

Venezuela Petrol Şirketi (Citgo) yaptığı açıklama ile 2011 yılında da düşük gelirli hanelere kalorifer yakıtını sübvanse edeceğini duyurdu. ABD’de 132 bin hanenin faydalanması beklenen yardım sonucunda, ABD’de 60 milyon dolarlık tasarruf gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Eski ABD Başkanı Robert Kennedy’nin oğlu ve Yurttaş Enerji Derneği Başkanı (dernek 2005 yılında başlatılan Citgo – Venezuela ısınma yakıtı programının ABD’de ki ortağı) olan Joseph P. Kennedy, perşembe günü yapılan törende konuşarak 2005 yılından beri Venezuela tarafından yürütülen yardıma teşekkür etti.

“Her sene yiyecek ve ısınma için mücadele eden Amerikalıların yardım çağrılarını duyuyoruz” diyen Kennedy, büyük petrol şirketleri ve petrol üreten ülkelere çağrıda bulunduklarını ancak sadece Venezuela’nın ABD halkına yardım etmeyi kabul ettiğini söyledi. Kennedy, Citgo’ya ve Venezuela hükümetine teşekkür etti ve “Ülkemizde ailelerin ısınma sorunlarını çözdükleri için Venezuela halkına minnettarız” dedi.

“Citgo Isınma yakıtı programının 6. Senesini doldurmasından gurur duyuyor” diyen Citgo başkanı Alejandro Granado, amaçlarının insancıl ve dayanışma içinde bir yaşam olduğunu belirtti ve “Bu amacımızı Venezuela Bolivar Cumhuriyeti’ne ait Venezuela Petrolleri Şirketi (Petróleos de Venezuela) sayesinde gerçekleştirebiliyoruz” dedi. Granado, “Eğer seçmek zorunda olsak hangisini seçerdik? Ailemizi ısıtmak mı yoksa yiyecek sağlamak mı? Kimse böyle bir seçimle karşılaşmamalı” dedi.

Citgo Venezuela hükümetine ait olan Venezuela Petrolleri Şirketi’ne bağlı bir kurum.

2010 yılında yaklaşık 500 bin kişinin yararlandığı tahmin edilen yardımdan, 157 bin hane, 850 apartman ve 245 evsiz barınağının faydalandığı düşünülüyor. Yaklaşık 26 milyon galon yakıtın dağıtıldığı 2010 yılında ABD başkenti Washington da dahil olmak üzere 25 eyalete yardım gönderildi.

(soL-Dış Haberler)