ABD ve İsrail'den dev savaş provası: 'Sert Meydan Okuma-2012'

ABD ve İsrail şimdiye kadar gerçekleştirdikleri en büyük tatbikata bugün İsrail’de başlıyor. Tatbikatın Suriye ve İran’a dönük tehditlerin arttığı ve ABD seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde gerçekleştirilmesi dikkat çekiyor.

ABD ve İsrail şimdiye kadar düzenledikleri ortak tatbikatların en büyüğünü düzenliyor. Tatbikat’ın İran ve Suriye’ye dönük tehditlerin arttığı bir dönemde gerçekleştirilmesi dikkat çekiyor.

Tatbikatın bahar aylarından bu yana ertelenmesi ve ABD seçimlerinin hemen öncesine denk getirilmesi bir başka dikkat çekici konu. ABD'de seçimler yaklaşırken Obama Cumhuriyetçi aday Mitt Romney tarafından sık sık “İsrail’e gerektiği kadar destek vermemekle” suçlanıyordu. Yapılacak tatbikatla Obama bu suçlamayı hiç de hak etmediğini ispatlamış olacak.

Tatbikattan hemen önce yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Lübnan İç Güvenlik Birimi İstihbarat Şefi Vissam el-Hassan’ın bombalı bir saldırıda öldürülmesi oldu. El-Hassan’ın öldürülmesi zaten iç savaş provası yapılan Lübnan’da gerilimi daha da yükseltti. Saldırının faili henüz belli değil. Ancak İsrail’in Hizbullah'ı vurmak için Lübnan’a yönelik yeni bir savaş hazırlığında olduğu uzun süredir gündeme getirilen bir iddiaydı.

İsrail: 'İsteyen istediği mesajı çıkarabilir'
İsrailli askeri yetkililer tatbikata ilişkin “bu tatbikattan isteyen istediği mesajı çıkarabilir, bu ortak tatbikat ve çalışmanın kendisi başlı başına güçlü bir mesajdır” yorumunu yapıyor.

Amerikan askeri yetkililer ise görece “itidalli” bir dil kullanarak tatbikatın Ortadoğu'daki herhangi bir gerilimle ilgisi olmadığını söylüyor. Oysa tatbikat için seçilen isim Amerikan yetkililerin yaptığı açıklamayı yalanlar cinsten: Austere Challenge 12 "Sert Meydan Okuma-2012"

Tatbikata 10 bin asker katılıyor
Tatbikatta İsrail'in hava savunma sistemlerinin tek komuta merkezinden idare ve kontrolünün yapılmasının test edileceği belirtiliyor.

ABD’li ve İsrailli askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre tatbikata 3 bini Amerikan piyadesi olmak üzere, 10 bin asker katılacak.

Üç hafta sürecek tatbikatta İsrail'in sahip olduğu Arrow 2 anti balistik füzeleri, Davud Sapanı (Davi Sling) adını verdiği orta menzil füzeleri ile Demir Kubbe (Iron Dome) adını verdiği kısa menzilli füzeleri denenecek.

Füze menzilleri 40 ile 400 kilometre arasında değişiyor
İsrail'in sahip olduğu füzelerin menzilleri 40-400 kilometre arasında değişiyor. Anti balistik Arrow 2 füzeleri 200 kilometre ve üzeri menzile sahipken, Davud Sapanı füzeleri orta düzeyde 70-200 kilometre arası menzile sahip. Demir Kubbe füze sistemi ise 40-70 kilometre arası menzile sahip kısa menzilli füzeler.

Bu füze sistemi, İsrail'in halihazırda güneyden gelen Hamas'ın kullandığı Kassam füzeleri ile kuzeyden Hizbullah tarafından zaman zaman atılan kısa menzilli füzelere karşı geliştirdiği savunma sistemi olduğu belirtiliyor.

ABD Patriotlarını denizde deneyecek
Tatbikatta ABD'nin sahip olduğu AEGIS adını verdiği Patriot füze savunma sistemi de kullanılacak. Bu füzeler, tatbikatta denizde gemi üzerinden denenecek. Patriotlar özellikle Birinci Körfez Savaşından beri halen Amerika'nın en gözde füze savunma sistemi.

(soL - Dış Haberler)