ABD Suriye'de iktidarı Müslüman Kardeşler ile Türkiye'ye bırakacak!

ABD'de yayınlanan bir rapor, Obama yönetiminin geçtiğimiz ay Vaşington'da Müslüman Kardeşler temsilcilerini ağırladığını ve Esad yönetiminin devrilmesi durumunda iktidarı Müslüman Kardeşler ile Türkiye'ye bırakma konusunda anlaştığını ortaya koydu.

Yakın zamanda yayınlanan bir rapor, ABD'nin Suriye'deki Esad karşıtı muhalefet içinde Müslüman Kardeşler'i, laik ve demokrasi yanlısı muhalif kesimlere tercih ettiğini ortaya koydu. Raporun asıl can alıcı noktası ise, ABD'nin Müslüman Kardeşler ve Türkiye ile, ya Esad hükümetine girerek ülkeyi istikrarlılaştırmaları, ya da bu hükümeti devirmeleri konusunda anlaşma yaptığı bilgisi.

Raporu hazırlayan kurum, Hudson Institute. Hudson Institute, ABD'deki sıradan bir think-tank değil. ABD Savunma Bakanlığı'nın danışmanlık hizmeti aldığı kurum. Bu senenin başından beri enstitünun müdürlüğünü yürüten Herbert London'ın imzasını taşıyan rapor, ABD hükümetinin Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye ve Müslüman Kardeşler'le çalışmaya karar verdiğini kaydetti.

"ABD Suriye muhalefetine ihanet ediyor" başlıklı rapor, "Şu andaki göreli zayıflıklarına rağmen demokratik etkileri -yetiştirme ve desteğe ihtiyacı olan siyasi örgütlenmeler- desteklemek çok daha arzu edilebilir görünüyor. Gelecek için gerçek bir umudu ve Müslüman Kardeşler'in etkisine bir karşı ağırlık oluşturma ümidini bu dini ve seküler gruplar temsil ediyor" denildi.

London, raporunda ABD hükümetinin Suriye'de Müslüman Kardeşler dışındaki muhalif grupları görmezlikten geldiğini ifade etti. Rapora göre Temmuz 2011'de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Müslüman Kardeşler temsilcilerini ABD'ye davet etti ve onlara Esad'ı devirmek için Türkiye'yle birlikte çalışmalarını telkin etti. Rapora göre Kürt gruplar, sünni liberaller, hıristiyanlar Vaşington'a çağrılmadı.

Türkiye Suriye'de iktidarı Müslüman Kardeşler ile paylaşacak
Raporun en can alıcı kısmı, ABD yönetiminin Esad sonrası Suriye'ye dair görüşünü ortaya koyan kısım. Rapor, "Çeşitli raporlara göre Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Müslüman Kardeşler'le, ya hükümete istikrar kazandırmak için Esad'la iktidarı paylaşmaları, ya da Esad'ın yerine geçmeleri konusunda anlaşmaya vardı" denildi.

Raporun sahibi Herbert London, ABD yönetiminin bu kararının ABD çıkarlarını Müslüman Kardeşler'e rehin bırakmak anlamına geleceğini belirterek hükümeti eleştirdi.

ABD'nin World Tribune gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Müslüman Kardeşler'in Vaşington'a davet edildiklerini doğruladı. Yetkililer, Müslüman Kardeşler'in, islamcıların karşı çıktığı muhalif grupların katıldığı toplantıları boykot etmesini, sadece bu grubun çağrılmasının gerekçesi olarak gösterdi.

(soL - Dış Haberler)