ABD Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tanıdığını açıkladı

Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ni terör örgütü ilan etmelerinin ardından ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının “meşru” temsilcisi olarak tanıdıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, kendi çağırılarıyla kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’nu (SUK) Suriye halkının “meşru” temsilcisi olarak tanıdığını açıkladı.

ABC televizyonuna konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Ulusal Koalisyonu’nun artık yeterince kapsayıcı olduğu, Suriye halkını yeteri kadar temsil ettiği yönünde karar verdiklerini ve bundan dolayı SUK’u Esad rejimine muhalefet eden Suriye halkının meşru temsilcisi olarak gördüklerini açıkladı.

SUK’u tanımalarının Esad rejimine karşı savaşan isyancılar için büyük bir adım anlamına geldiğini söyleyen Obama, bu kararın SUK’a bazı sorumluluklar getirdiğini kaydetti. Obama, koalisyonun kendisini etkin bir şekilde örgütlemesi, bütün kesimlerin temsilcisi olması ve kadın ve azınlık haklarına saygı gösteren siyasi geçiş sürecine bağlı olmaları gerektiğini ifade etti.

Esad’a karşı mücadele eden bütün unsurlar konusunda rahat olmadıklarını belirten Obama, bazı grupların aşırılık yanlısı, ABD karşıtı ajandaya sahip olduklarını söyleyerek bu kesimleri diğerlerinden ayrı tutacaklarını açıkladı.

Kararla birlikte, ABD’nin muhaliflere daha fazla para ve yardım sağlaması bekleniyor.

Obama'nın açıklaması, ABD’nin Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ni terörist örgüt ilan etmesinin ardından geldi. Yaklaşık bir yıl önce kurulan ve sivillere yönelik onlarca katliamın sorumlusu olarak gösterilen örgütün yaptığı eylemlere bugüne kadar ABD tarafından herhangi bir kınama yöneltilmediği biliniyor. Bir yıldır eylemlerine göz yumulan örgütün şimdi terör listesine alınması ise ABD’nin Suriye’deki diğer muhaliflere meşruiyet kazandırma girişimi olarak yorumlanıyor. Zira ABD, Özgür Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirilen birçok kanlı eylem karşısında sessizliğini koruyor.

(soL- Dış Haberler)