ABD Küba'dan kasırgayla mücadele öğrenecek

ABD'nin New Orleans eyaleti Valisi Ray Nagin, felaketlerin önlenmesi konusunda bilgi alışverişinde bulunmak için Küba'ya gitti.

Yanında kasırgalardan kaynaklanan acil durumlarda görevli bir grup yetkiliyle birlikte Cuma günü Küba'ya giden New Orleans Valisi, ülkenin tıbbi tesislerini gezecek ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşecek. Vali ve onunla birlikte gelen yetkililer 22 Ekim'de ülkelerine geri dönmeyi planlıyor.

Yıllardır önce Karayipleri, daha sonra ilerleyerek bölgeyi vuran kasırgalar nedeniyle acil müdahale konusunda bir “laboratuar” haline gelmiş olan New Orleans'ın Valisi tarafından gerçekleştirilen bu ziyaret, Küba'nın doğal afetleri önleme konusundaki deneyimlerini ve başarısını kanıtlıyor.

Katrina Kasırgası
ABD tarihine en yıkıcı kasırga olarak adını yazdırmış olan Katrina nedeniyle, 2005 yılında New Orleans'ın yüzde 80'i sular altında kalmış, yüz binlerce kişinin evleri kullanılamaz hale gelmiş ve Mississippi ve Louisiana eyaletleri de dahil toplamda 1600'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Toplam zararın 100 milyar doları aştığı kasırgada, ülke yönetiminin afetle mücadele konusundaki acizliği nedeniyle bölgedeki insanlar günlerce yiyecek ve içme suyu yardımları alamadan, kasırgada ölen insanların cesetleriyle bir arada yaşamak zorunda kaldılar. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bölgede yağmacılar boy göstermiş, yağmacıları vurma emriyle bölgeye gönderilen asker ve polisler arasında gerçekleşen çatışmalarda da can kaybı oldu.

Tam bir kaos ortamı yaşanan bölgede, günler öncesinden geleceği belli olan felaketin neden olacağı zararlardan en azından can kayıpları önlenebilecekken, devletin herhangi bir yardımda bulunmaması nedeniyle bölge tahliye edilemedi. Kendi imkanları, özel araçları, helikopterleriyle bölgeyi terkeden zenginler ve bazı yetkililer kendi canlarını kurtarırken, olan yine bölgenin ağırlıklı olarak Afrika kökenli olan yoksul halkına oldu.

ABD yönetimi bu felaketi önleyemeyip üstüne üstlük sonrasında meydana gelen zararlara müdahale edemezken, başka ülkelerden yapılan yardım tekliflerini de insanların hayatlarını hiçe sayarak geri çevirmişti. Başta Venezuela, Küba, İran, Rusya gibi ülkelerin yardım teklif ettiği ABD, özellikle binlerce doktorunu göndermeye hazır olduğunu bildiren Küba lideri Fidel Castro'nun teklifine cevap dahi vermemişti. Daha sonra yıllarca New Orleans'taki afetzedelere Venezuela yardım etmiş, afetzedeler defalarca ihtiyaçlarına ABD hükümeti yanıt vermediği için Venezuela'ya temsilci göndererek Hugo Chávez'den yardım istemişlerdi.
(soL - Dış Haberler)