2012 Londra Olimpiyatları: Güvenlik had safhada, işçileri umursayan yok

Londra’da yapılacak olimpiyatların başlangıç tarihi yaklaşırken, İngiliz Hükümeti'nin güvenlik önlemlerini bir şova dönüştürdüğü görülüyor. Hükümetin güvenlik önlemleri için gösterdiği özeni, olimpiyatlarda çalışmak üzere getirtilen işçilere gösterdiğini söylemek ise çok güç.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları yaklaşırken İngiliz Hükümeti daha önceki önlemlere ek olarak bir dizi güvenlik önlemi daha aldığını duyurdu.

Güvenlik önlemleri kapsamında Londra ve İngiltere’nin güneydoğu bölgesindeki hava sahalarına kısıtlama getiriliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı hava sahasında 30 mil genişliğinde bir bölgenin uçuşa yasaklanacağı ve yasaklı bölgeye giren uçakların ihtarlara uymaması halinde düşürüleceğini duyurdu.

Hava sahası kısıtlamaları çerçevesinde ‘Sea King’ helikopterleri de RAF Northolt hava üssüne konuşlandırılıyor.

Savaş gemisi HMS Ocean da Thames Nehri’nde güvenliği sağlamak için Kraliyet Donanması personeli ile birlikte Londra’ya gelecek.

Londra’nın dört bölgesine de yerde konuşlu hava savunma sistemleri yerleştirildiği öğrenildi.

3.500 asker daha görevlendirildi
Olimpiyatlarda binlerce polisin ve özel güvenliğin yanı sıra İngiltere Ordusuna bağlı 13.500 askerin de görev yapacağı daha önce duyurulmuştu. Özel güvenlik şirketi G4S’in yeterli personel sayısına ulaşamadığını söyleyen İngiltere Savunma Bakanlığı 3.500 askeri daha olimpiyatlarda güvenliği sağlamak üzere görevlendirdiğini duyurdu.

Olimpiyatlar için gelen işçiler zor koşullarda çalışıyor
Öte yandan olimpiyatlarda çalışan işçilerin kötü çalışma koşulları dikkat çekiyor. Londra Olimpiyatları'nda çalışan, birçoğu ülke dışından gelen temizlik işçileri zor koşullarda barınıyor. İşçilerin kaldığı kampta 10 kişi 1 odada kalıyor, 25 kişiye 1 tuvalet düşüyor, 75 kişi ise aynı banyoyu kullanıyor.

İşçilerin kaldığı prefabrik yapıların yağıştan etkilendiği bildirilirken, birçok prefabrik yapının çatısının yağmurda aktığı öğrenildi. Üstelik, temizlik işçileri, Londra'nın doğusundaki kampta kalmak için günde 18 sterlin, ayda 550 sterlin ödüyor.

Temizlik görevlisi olarak çalışmak için başvuran ancak kamp koşullarını görünce çalışmaktan vazgeçen 21 yaşındaki İspanyol öğrenci Andrea Murnoz, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, "İnsanların kaldığı yerleri görünce inanamadım" yorumunda bulundu.

Bulgaristanlı bir işçi de, “kampı görünce şok olduk, İngiltere’ye geldiğimizde bize konaklamanın çok daha iyi olacağı söylenmişti” dedi.

Kamp yönetiminin işçilere imzalattığı sözleşmeyle işçilerin basına konuşmasını yasakladığı öğrenildi. Görevlilerin aileleri de güvenlik nedeniyle kampa kabul edilmiyor.

Kamp sorumlusu: 'İş buldukları için şükretsinler'
Kampın sorumlusu Craig Lovett, “Burası hapishane değil. Hiç kimse burada zorla kalmıyor. Buraya gelen işçilerin hepsi işsizliğin çok yüksek olduğu bölgelerden geldiler. Oyunlarda çalıştıkları için mutlular” dedi.

Dünya Kupası'nda işçiler direnişe geçmişti
Düzenleyiciler spor organizasyonlarından çok büyük gelirler elde ederken,organizasyonun yükünü çeken işçiler zor koşullarda düşük ücretle çalışmak zorunda kalıyor. Daha önce Güney Afrika Dünya Kupası’nda da işçiler, FİFA’nın söz verdiği ücretin 8‘de birini verdiğini, bu miktarı da vaktinde yatırmadığını söylemiş direnişe geçmişti.

(soL - Haber Merkezi)