Venezuela'da seçimin ardından: Kurucu Meclis ne yapacak?

Venezuela'da 8 milyonun üzerinde seçmenin oylarıyla seçilen Ulusal Kurucu Meclis, ülkenin yeni anayasasını hazırlayacak.

Dış Haberler

Venezuela'da 8 milyonun üzerinde seçmen, yeni anayasayı hazırlayacak Ulusal Kurucu Meclis için oy verdi. Seçilen geçici meclisin görevi ülkenin yeni anayasasını hazırlamak olacak.

6 bin 120 aday içerisinden 545'i Kurucu Meclis üyesi olarak seçildi. Seçimlerde belediye başkanları ve milletvekilleri dahil olmak üzere hiçbir kamu çalışanının aday olmasına izin verilmezken, adaylar partileri değil kendilerini temsil ederek aday oldular.

HALKIN FARKLI KESİMLERİNE KOTA

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, seçim sürecini anlattığı konuşmasında "bu halkın tam egemenliğinin sağlanmasının ve Cumhuriyet'te barışın temelinin atılmasının tek yolu" diye konuşmuştu.

Kurucu Meclis seçimlerinde halkın farklı kesimleri için kotalar ayrıldı. Örneğin engelliler için 5, öğrenciler için 24, emekliler için 28 kota ayrıldı.

72 SAAT İÇİNDE GÖREVE GELECEK

Dün seçilen kurucu meclis, seçim sonucunun açıklanmasından sonra 72 saat içerisinde göreve başlayacak.

Farklı kökenden ve farklı çıkarlardan kesimleri temsil eden kurucu meclis, yeni ulusal anayasayı gelen taleplere göre tasarlamaya başlayacak.

Seçilen kurucu meclisin, 1999'un ardından ülkedeki ikinci Kurucu Meclis olduğu biliniyor. Anayasada kurucu meclisin anayasayı tasarlaması için kesin bir süre verilmiyor, ancak bu meclisin geçici olması planlanıyor.

ANAYASA İÇİN HALK OYLAMASI GEREKECEK

Hiçbir kurumun karışamayacağı Ulusal Kurucu Meclis tarafından yapılacak anayasanın halk tarafından referandumla oylanması gerekecek.

Nihai anayasa metninin açıklanmasının ardından, 19 Aralık'ta yapılması planlanan oylamayla tüm halk sandığa gidecek.

Anayasada adalete ve iktisadi konulara özel önem verilmesi bekleniyor.