Tunus liselerinde Hitler ve IŞİD'e saygı duruşu

Tunus'ta her yıl ülkenin önde gelen liseleri, mezuniyet balosunu andıran yıl sonu bitirme sınavı etkinlikleri yapıyor Kairoun ve Jendouba gibi önemli kurumların yıl sonu bitirme sınavı sonrası kutlamalarında, önce Hitler'e saygı duruşunda bulunuyor, Nazi Almanyası'nın kazandığı "zaferler" hatırlatıyor ve "islam için cihat" sloganları atılıyor.

Nurullah Yıldız

Tunus'ta "islamofaşizm" medyatik ve popüler bir etkinlik alanına sahip değil. Fakat ülkenin "saygın" kuruluşlarının mezuniyet kutlamaları esnasında sergilenen faşizm ve cihat rituelleri büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Le Figaro'nun haberine göre, ülkenin kuzeyinde yer alan Jendouba lisesinda asılan pankartlarla Hitler selamlanırken, çok sayıda Alman bayrağıyla okul süsleniyor. Lisenin resmi twitter ve facebook hesaplarında Hitler'e ait sözleri de bulmak mümkün. "Kaybedecek bir şeyi olmayan adamdan korkma", "Düşmanınla dost olman gülünç bir durumdur" bu sözlerden birkaçı.

HİTLER VE IŞİD
Başka bir lisenin giriş kapısına devasa büyüklükte Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrağı asılarak kutlamalar başlıyor. Bu lisesin facebook hesabından yapılan kutlama davetinde yine IŞİD sloganı olan şu söz yazılı: "Yalnızca Allah'ın gücünü kabul ediyoruz."

IŞİD propagansının bildirilerle yapıldığı bu lisenin duvarları yazılıma ve grafitilerle donatılmış. Okulun ortasında "Bekle bizi Kudüs, kavuşmamız yakındır" yazısı yazan liseliler, IŞİD'in yanında olduklarını belirtiyorlar. Bu yazının önünde secdeye yatanları bile görmek mümkün.

KAFA KESME KARİKATÜRÜ...
Kız Imam Hatip Lisesi Kairouan'daki etkinlik için, okulun girişine geçtiğimiz Şubat ayında kafası kesilen iki kişiyi infaz etmek üzere olan IŞİD militanı karikaturize edilmiş. Okulun öğrencileri tarafından hazırlanan bir video, okulda nasıl bir islamofaşizmin olduğunu gözler önüne seriyor.

ARAP ÜLKELERİNDE NAZİ PROPAGANDASI
Aslında Israil devletinin varoluşuna karşı düşmanlığın olduğu Arap ülkelerinde 3. Reich doneminin siyasi bir figür olarak kullanımı çok yaygın.

Nazi Almanyası'nın bir serüveni yarım bıraktığı düşünülürken, Hitler'e ve yaptığı katliamlara bakış açısı bazı Arap topluluklarında çok farklı. Yahudilerin katledilmesi gerektiği bu gibi Arap topluluklarının siyasi talepleri arasında yer alabiliyor.