Tsunami Japonya'dan ABD'ye 300 farklı türde deniz canlısını taşıdı

Japonya'da 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunaminin, yaklaşık 300 farklı deniz canlısı türünü Pasifik Okyanusu'ndan ABD'nin batı kıyılarına taşıdığı belirtildi.

Japonya'da 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunaminin, yaklaşık 300 farklı deniz canlısı türünü Pasifik Okyanusu'ndan ABD'nin batı kıyılarına getirdiği aktarıldı.

Sputnik'in Guardian'dan aktardığına göre, uzmanlar yaklaşık 1 milyon deniz canlısının tsunami ile 7.725 kilometre yolculuk yapmasını şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun 'deniz göçü' olarak değerlendirdi.

​Science dergisinde yayımlanan çalışmayı yürüten Oregon Eyalet Üniversitesi'nden uzman John Chapman, deniz biyolojisinde, belki de tarihte meydana gelen en büyük planlanmamış doğal deneylerden biri olduğunu belirtti.

Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinden 5 milyon ton enkazın tsunami ile çıkıp yüzde 70'inin hızla okyanus tabanına çöktüğü belirtilirken, çoğu plastikten yapılan duba, rıhtım, tekne ve kaldırma kuvveti olan diğer parçaların denize süpürüldüğü aktarıldı.

Çalışmada, 2012'nin haziran ayından bu yılın şubat ayına kadar, 600 parça enkazın üzerine tutunan Japonya'ya özgü 289 deniz canlısı türünün, Washington, Oregon, California, British Columbia, Alaska ve Hawaii sahillerine kadar sürüklendiği bildirildi. Yumuşakçalar, deniz anemonları, mercan, yengeç gibi canlı türlerinin sürüklenenler arasında olduğu da vurgulandı.

Okyanusun doğusuna sürüklenen canlılardan üçte ikisinin, daha önce ABD'nin batı sahillerinde hiç görülmediği aktarıldı.

Deniz biyoloğu Greg Ruiz "Bu organizmaların çoğunun denizde uzun süre hayatta kalabileceğini düşünemezdim. Ancak birçok açıdan geçmişte olmayan çok daha fazla imkana sahiptiler. Artık plastikler tsunami ve fırtına gibi doğal olaylarla birleşerek böyle geniş çaplı fırsatları yaratabilir" dedi.