Syriza hükümeti özelleştirmelerin gazına bastı: 'Bir dahaki sefere Akropol'ü de satın!'

Yunan parlamentosu, kamu mallarını özel bir fonun kontrolüne veren yasayı sert tartışmaların ardından onayladı. Bu yasayla birlikte neredeyse tüm hayati kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin önü açıldı.

Dış Haberler

Yunanistan'da Syriza-Anel hükümeti, kamu teşekküllerinin tamamen özelleştirilmesinin önünü açan bir yasayı meclisten geçirdi.

Az bir farkla, 152 evet oyuna karşı 141 hayır oyuyla geçen yasa, havaalanları, karayolları, su ve elektrik şirketlerinin özel bir fona devredilmesini öngörüyor.

Bir tür özelleştirme fonu olan kuruma Yunan kreditörlerin seçtiği bir yetkili liderlik edecek, ancak esas kontrol Maliye Bakanı'nda olacak.

Parlamentodaki oylama sırasında Atina'da toplanan işçiler, "Bir dahaki sefere Akropol'ü satarsınız!" diyerek hükümete tepki gösterdiler.

Su şirketi işçileri sendikası lideri George Sinioris, suyun özelleştirilmesinin önünün açılmasıyla birlikte ülkenin zenginliğinin ve egemenliğinin devredildiğini söyledi.

Sinioris, bu saldırıya grevler, işgaller ve başka protesto yollarıyla karşılık vereceklerini belirtti.

Özelleştirme furyasında dikkat çekici bir başka konu ise, Elliniko'daki eski Atina Uluslararası Havaalanı'nın oluşturulan emlak konsorsiyumuna devredilmesi.

Bu devir işlemi de mecliste hararetli tartışmalara sebep oldu ve yalnızca Yunanistan Komünist Partisi (KKE) bu devire karşı çıktı.

Faşist parti Altın Şafak (XA) da karşı çıkar gibi görünse de, bu partinin esas itirazı özelleştirmeye değil, özelleştirmenin "düşük bir fiyata" yapılmasıydı.

İşin ironik yanı, Syriza 2014 yılında muhalefetteyken, Elliniko'daki havaalanının özelleştirmesine cepheden karşı çıkıyordu. 

Başbakan Çipras, daha muhalefetteyken katıldığı bir TV programında, "Eğer Elliniko benzeri özelleştirmeleri imzalarsam, Samaras'a [o dönemin başbakanı] oy verin daha iyi" demişti.

28 Şubat 2014'teki "Elliniko satılık değil" başlıklı bir etkinlikte de, Çipras baş konuşmacıydı.