Şili'de nefesler tutuldu: Kürtaj yasağı sınırları gevşeyecek mi?

Şili, onlarca yılın ardından, kürtaj yasağında sınırların gevşetilmesini bekliyor.

Dış Haberler

Şili, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'nin 2013'ten bu yana sözünü verdiği, kürtaj yasağını kaldırma gündemini tartışıyor.

Meclis, tecavüz sonucu gebelik, annenin hayatını tehlikeye atan bir durum yahut fetüsün engelli olması durumunda kürtajın yapılabileceğine dair bir model öneriyor.

Meclis'te yapılan görüşmelerde bugün son olarak, 14 yaşın altında uygulanacak kürtajlarda velinin onayının olması gerektiği maddesi gündeme gelirken, ailenin onaylamadığı ya da velinin olmadığı durumda karar ehliyeti mahkemeye bırakılacak.

Gebelik tecavüz sonucu geliştiyse ilk 12 hafta, 14 yaş altındaki tecavüz sonucu gebeliklerde ise ilk 14 hafta kürtak uygulanacak.

Vekillerin yeni tasarıyı daha fazla bekletmeden onaylamaları beklenirken, kürtaj yanlısı gruplar onayın 31 Ağustos'a dek gecikmesinden korkuyor. Böyle bir durumda Anayasa Mahkemesi başkanının, muhafazakar kanada yakın Ivan Arostica olacağı ve tablonun değişmesinden endişe ediliyor.

Ancak hükümetin, anayasa hakimleriyle 10 gün içinde uzlaşmaya varacağı düşünülüyor.

Şili, kürtajın istisnasız yasadışı olduğu bir kaç ülkeden biri. Diktatör Augusto Pinochet, iktidarının son günlerinde kesin kürtaj yasağını getirmişti.

Katolik kilisesinin en güçlü olduğu Latin Amerika ülkelerinden olmasına karşın Şili'de, nüfusun yüzde 70'i kürtaj yasağının sınırlarının gevşemesini talep ediyor.