Shell Kuzey Kutbu’nda petrol arama faaliyetlerini durduracak

Dünyaca ünlü petrol tekeli Shell, Kuzey Kutbu'nda petrol ve doğalgaz aramaya son vereceğini açıkladı.

Dış Haberler

İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Petrol devi Royal Dutch Shell, çevre örgütlerinin büyük tepkisine yol açan Kuzey Kutbu’ndaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine son vereceğini duyurdu.

Şirket yetkilileri, 2012’de ABD Başkanı Barack Obama’nın onayıyla başlatılan ve 7 milyar dolara mal olan projenin, bölgede yeterli miktarda petrol ve doğalgaz bulunamaması nedeniyle ‘yakın geçmişte’ durdurulacağını açıkladı.

Shell’in Kutup bölgesindeki sondaj faaliyeti, hem kârlı olmadığı, hem de şirketin iklim değişikliği konusundaki imaj çalışmalarına zarar verdiği gerekçesiyle şirket içinde de tartışmalara yol açmıştı.

Kuzey Kutbu’ndaki çalışmalar, Shell ile çevre örgütü Greenpeace arasında da hukuk mücadelesine yol açmış, Shell Greenpeace üyelerinin bölgede eylem yapmasını önlemek için Hollanda’da Greenpeace aleyhine dava açmıştı.

Greenpeace’in İngiltere Direktörü John Sauven, kararın kendileri için büyük bir başarı olduğu nu belirterek “Onların milyonlarca dolarlık bütçesi var, bizim ise milyonlarca destekçimiz. Üç yıl içinde onları yenilgiye uğrattık ve insanlar hazandı” dedi.