Portekiz'in uyuşturucuyla şaşırtan sınavı

14 yıl önce uyuşturucu kullanımını suç olmaktan çıkaran Portekiz, dünya üzerinde uyuşturucu kullanımı kaynaklı ölümlerde sondan ikinci sırada yer alıyor.

Portekiz 2001 yılında uyuşturucu kullanımını suç olmaktan çıkardı. Ülkede kokain, ot kullanımı, eroin ve aklınıza gelebilecek tüm uyuşturucular halen yasal değil ancak kullananlar bir ceza almıyor ve hastanelerde terapi programlarına dahil ediliyor. Uyuşturucu kullanımını bir suç değil halk sağlığı sorunu olarak tanımlayan ülkede, bağımlılar için sabıka kaydı da tutulmuyor.

Yetişkin Portekizliler arasında uyuşturucu kullanımına bağlı ölüm sayısı her 1 milyon kişide 3. Hollanda'da bu rakam 10.44 iken İngiltere'de 44.6, Estonya'da ise 126.8. Avrupa Birliği ortalaması ise 17.3 olarak bildiriliyor.

Daha ilginç görünen veriler ise, mariuhana, "bath salts" gibi uyuşturucuların kullanımının Portekiz'de en alt seviyede olduğuna işaret ediyor.

HIV'E BAĞLI ÖLÜMLER DE AZALDI

Öte yandan uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı ölümlerin sayılarının, yalnızca bir "suç olmaktan çıkarılma" hamlesiyle anlaşılamayacak denli karmaşık olgular olduğu belirtiliyor ancak yine de bu hamlenin muhaliflerinin, verili sonuçlar düşünüldüğünde haklı çıkmadığı açık.

İlaç Politikası Enstitüsü, Portekiz'de yalnızca uyuşturucu kullanımının değil, HIV enfeksiyonu nedeniyle ölümlerin de belirgin bir şekilde azaldığını belirtiyor.

2013 Aralık'ında Uruguay da, Portekiz'in uyguladığı yasa konusunda bir adım atmış, ancak 2015'e dek yasa ertelenmişti. Ülkede uyuşturucu şimdi yalnızca yetkili noktalarda ve 18 yaş üstü kişilere satılıyor.