Patrick Cockburn: ABD ve YPG Haseke'de beraber hücum ediyorlar

Deneyimli muhabir Patrick Cockburn, ABD ile YPG'nin ilk kez Haseke'de beraber hücuma geçtiklerini söyledi.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin Haseke vilayetinde başlattığı saldırı ve Süryanileri kaçırması üzerine YPG ve Suriye ordusunun yanı sıra ABD de harekete geçti.

Independent'ın deneyimli muhabiri Patrick Cockburn'ün haberine göre, Haseke'deki YPG saldırısının önemli bir boyutu da, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun IŞİD'e 21 kez hava saldırısı düzenlemesi.

Bu durum, Cockburn'e göre, ABD'nin bir zamanlar "terörist" dediği YPG ile askeri olarak işbirliği yaptığını gösteriyor.

Cockburn, ABD'nin Kobani savunmasına havadan yardım ettiğini, ancak ilk kez Suriye Kürtleri ile ABD'nin hücum operasyonlarını beraber sürdürdüklerini yazdı.

'ANLAYIŞ BİRLİĞİ'
21 Şubat'tan bu yana IŞİD'in 132 militanının öldüğünü, YPG'nin ise 7 savaşçısının hayatını kaybettiğini söyleyen Cockburn, kayıplar arasındaki bu büyük uçurumun ancak ABD'nin hava gücü ile açıklanabileceğini öne sürdü.

Cockburn'e konuşan Ömer Şeyhmus isimli bir Kürt lideri, "Bu önemli bir gelişme. Demek oluyor ki, PYD (Demokratik Birlik Partisi) işbirliği konusunda ABD ile anlayış birliğine vardı" dedi.

Cockburn, YPG ile askeri bir ittifakın, ABD'nin Suriye'de yaratmaya çalıştığı ve hem IŞİD'e hem de Suriye yönetimine karşı savaşacak "ılımlı" muhalefet hakkındaki zorlukların bir bölümünü çözebileceğini ileri sürdü.

IRAK BAĞLANTISI KESİLDİ
Öte yandan YPG güçleri, koalisyon bombardımanının yardımıyla IŞİD'in Irak'a doğru giden ikmal yolunu kesmeyi başardı.

IŞİD'in Tel Hamis'teki Süryanileri kaçırmasının da yenilmesiyle alakalı olduğu düşünülüyor. Cockburn, IŞİD'in geri çekilirken hep sivillere zarar verdiğini, bu şekilde hala korku salabildiğini göstermeye çalıştığını savunuyor.

Cockburn'le konuşan Corc Oşana isimli Süryani bir genç, kaçırılan Süryaniler arasında akrabalarının bulunduğunu, IŞİD köylerdeki kiliseleri ve evleri yaktığını söyledi. Oşana'nın aktardığına göre, kiliseler Suriye'deki en eski kiliselerdendi.