Lübnan'da Fetih-Cund'uş Şam çatışması sürüyor

Lübnan'ın Ayn el-Hilve Filistin mülteci kapmında El Fetih ile İslamcı Cund'uş Şam arasındaki çatışmalar sürüyor. İslamcıların kampın 3'te 1'ini ele geçirdiği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Lübnan'daki en büyük Filistin mülteci kampı Ayn el-Hilve'de, El Fetih ile İslamcı Cund'uş Şam arasındaki çatışmalar sürüyor.

Ma'an'a konuşan Ayn el-Hilve'deki Fetih yetkilisi Münir Makda, Cund'uş Şam'ın kamptaki 11 mahallenin 4'ünü ele geçirdiğini kaydetti.

Kampta yaşananların, ülkedeki durumun aynası olduğunu söyleyen Makda, İslamcıların kampı yok ederek Filistinlileri Lübnan'dan çıkmaya zorladığını, Suriye'deki Filistinlilere de benzer bir durumun yaşatıldığını söyledi.

Makda, kampı içeriden ve dışarıdan gruplar eliyle istikrarsızlaştırmak için bir ABD-İsrail planı olduğunu ileri sürdü.

Ayn el-Hilve, Suriye'deki Filistinlilerin de gelişiyle birlikte kalabalıklaşan bir nüfusa sahip. Makda, 2 kilometrekare'den küçük bir bölgede, şu anda 100 bin kişinin yaşadığını belirtti.

Özellikle Lübnan'daki Filistin kamplarında faaliyetlerini artıran İslamcı gruplar, Filistin meselesinin ulusal karakterini silikleştirerek "küresel cihat" anlayışını ön plana çıkartıyorlar. 

Lübnan'daki Filistinliler arasında yaygın olan işsizlik ve eğitimsizlik, seküler El Fetih'in 1993'te Oslo'da İsrail'le uzlaşması ile birleşince, kamplarda İslamcı şebekeler gelişmeye başladı.

Lübnan'daki son protestolar da düşünüldüğünde, Ayn el-Hilve'deki durumun tüm ülkeyi etkileyebileceğini konuşuluyor.

Kamplardaki mahalleleri, Filistinli örgütlerden oluşan kamp komiteleri yönetiyor.