Küba halkı yeni bir zafere imza attı

ABD, bugün BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen abluka oylamasında çekimser oy kullandı.

Dış Haberler

ABD’nin Küba’ya 50 yılı aşkın süredir uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ablukanın kaldırılmasına yönelik karar tasarısının oylandığı genel kurulda 193 ülkeden 191’i ablukanın kaldırılması yönünde oy kullanırken ABD ve İsrail çekimser oy kullandı. 

Böylece ABD ilk kez kendi abluka dayatmasının arkasında duramamış oldu.

Oylama öncesinde genel kurula konuşan ABD’nin BM temsilcisi Samantha Power, ABD’nin Küba’da ‘insan haklarının ihlal edildiği’ yönündeki değerlendirmesinin geçerliliğini koruduğunu, ancak Küba’yı dünyadan izole etmeyi amaçlayan abluka politikasının işe yaramadığını artık kabul ettiklerini ifade etti. 

BM Genel Kurulu’nda konuşan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrillo ise ablukanın etkilerine değindiği uzun konuşmanın sonlarında şu ifadelere yer verdi: “Kültürümüze ve tarihimize yabancı rüyalara ihtiyacımız yok. Küba Devrimi her gün gençler tarafından bir kez daha inşa ediliyor. Kübalı gençler tıpkı anne babaları, tıpkı nine ve dedeleri gibi yurtsever ve antiemperyalistler. Bizim kendi değerlerimiz ve sembollerimiz var, bunları savunmaya ve zenginleştirmeye devam edeceğiz, ama bu değer ve semboller daima Kübalı olmaya devam edecekler. Bunları başka değer ve sembollerle değiştirmeyeceğiz, egemen ve sosyalist bir ulus olmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kapitalizme geri dönmeyeceğiz.”