Küba Büyükelçiliği: Türk bankacılık sistemi ABD'nin Küba ablukasını sürdürüyor

Küba Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'deki bankaların, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ablukanın uygulayıcısı olduğuna dikkat çekildi.

Haber Merkezi

ABD ile Küba arasındaki görüşmelere ve Barack Obama'nın Küba ziyaretine rağmen, ABD'nin Küba üzerindeki ablukası sürüyor.

Küba'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yapılan basın açıklamasında, Türk bankacılık sisteminin de bu ablukaya dahil olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "Küba Büyükelçiliği ve Küba Konsolosluğu, ABD'nin Küba'ya dayattığı kısıtlamaların Türk bankacılık sisteminde ortaya çıkardığı engeller nedeniyle kendi banka hesaplarını serbestçe kullanamamaktadır" denildi.

Konu hakkında örnek de veren elçilik, 12 Ekim 2016 tarihinde Küba'ya yapılmak istenen bir banka transferinin, Türk bankacılık sistemi tarafından "ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) düzenlemeleri" uyarısıyla engellendiğini belirtti.

Elçilik, Küba'ya transfer etmek istedikleri paranın, Matthew kasırgası nedeniyle zarar gören Küba halkına yardım amacı taşıdığına da dikkat çekti.

Küba Büyükelçiliği, Türkiye'deki diğer kamu ve özel bankaların da aynı gerekçeyle kendilerine hizmet vermediğini, kargo şirketi TNT'nin Türkiye'deki şubelerinin de hizmet vermeyi reddettiğini açıkladı.

Elçilik, bu gelişmelerin, 26 Ekim'de Birleşmiş Milletler'de yapılacak "ambargo oylamasından" önce gerçekleşmiş olduğuna da dikkat çekti.

Kübalılar, "Bu olay, ABD'nin uyguladığı iktisadi, ticari ve mali ablukanın yalnızca ABD ile Küba'yı ilgilendiren iki taraflı bir mesele olmadığını bir kez daha ortaya koymaktadır" derken, bir kez daha ABD'yi ablukayı kaldırmaya ve Türk halkı ile hükümetini ablukanın kaldıırlmasını desteklemeye çağırdı.