Kosova basını: Erdoğan, cami inşa ederek milyonlarca avro kara para akladı

Kosova basınında çıkan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan illegal yollardan milyonlarca avroyu Kosova'ya yollayarak "cami yapımı" görüntüsü altında aklıyor.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında önemli bir yolsuzluk iddiası daha ortaya atıldı.

Kosova'nın başkenti Priştine'den yayın yapan Zeri gazetesi, Erdoğan'ın milyonlarca avroluk parayı Türkiye'den Kosova'ya illegal yollardan, bankaları "bypass" ederek aktardığını ileri sürdü.

Erdoğan'a bağlı yetkililerin bu parayı "aklamak" için kullandığı belirtilirken, paranın yatırım, ekonomiye yardım ya da projeler için değil; dini yapıların yeniden inşası için kullanıldığı söyleniyor.

Gazete, kara para aklama faaliyetlerine 2 aylık bir araştırma sonucunda ulaştığını yazdı.

Kosova'da yeni yapılan camilerin ve Osmanlı döneminden kalma camilerin restorasyonunun tek bir bağışçı tarafından yapıldığına dikkat çeken gazete, bu kurumun Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajanası (TİKA) olduğunu belirtiyor. 

TİKA, doğrudan AKP hükümeti tarafından kurulmasının yanı sıra, doğrudan Türk Büyükelçiliği'ne bağlı olarak faaliyet yürütüyor.

TİKA'nın maliyesinin gizli tutulduğunu öne süren gazete, bu nedenle ne kadar yatırım yapıldığına ilişkin resmi bir veri bulunmadığını kaydediyor.

TİKA'dan gelen paraların banka hesaplarından değil, illegal yollardan gelmiş olabileceğini düşünen gazete, Kosova Merkez Bankası'nda muhabirlerinin bulduğu bir listeye göre TİKA'nın 2009-2014 yılları arasında Kosova'ya 3 milyon avrodan az yatırım yaptığı görülüyor. 

Bu paranın 1.2 milyon avrosu Prizren'deki Sinan Paşa Camii'ne aktarılmış. 2011 yılından bu yana ise, Osmanlı döneminden kalma 30 cami ve dini yapının yenilendiği belirtiliyor.

Habere göre TİKA Kosova'da vergiden muaf ve yalnızca Türkiye'den gelen işçileri çalıştırıyor.