Katar'ın izolasyonunda yeni adım: Salwa Kanalı Projesi yol alıyor

Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz aylarda ilan ettiği Salwa Kanalı Projesi, Katar'ın bulunduğu yarımadayı adaya dönüştürecek ve Suudi Arabistan'ın turizm gelirlerini arttıracak.

Dış Haberler

Katar, Suudi Arabistan’ın başını çektiği aralarında Mısır’ın da bulunduğu bazı körfez ülkeleri tarafından ablukaya alınmış ve her türlü ilişkiler kesilmişti. Suudi Arabistan, Katar’ı tamamen izole etmek için yeni bir adım atıyor.

Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz aylarda ilan ettiği Salwa Kanalı Projesi, Katar'ın bulunduğu yarımadayı adaya dönüştürecek ve Suudi Arabistan'ın turizm gelirlerini ve deniz taşımacılığındaki payını arttıracak. Kanal, Suudi Arabistan sınırları içerisinden açılacağı için Katar'ın açılacak kanala kıyısı bulunmayacak.

Kanalın açılmasında kullanılacak 65 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük ekskavatörü "Atletti Livin Ctr", Süveyş Kanalı’ndan geçiş yaptı.

Suudi Arabistan’ın, 60 kilometre boyunda 200 metre genişliğinde ve 20 metre derinlikte açacağı kanal için oluşturulan  konsorsiyumda 9 firmanın yer alacağı kaydedildi.

Suudi Arabistan’ın kraliyet danışmanı Saud el-Kahtani, kanal projesine ilişkin, "Bölgedeki coğrafyayı değiştirecek olan Doğu Salwa Ada Kanal Projesinin uygulanmasının detaylarını sabırsızlıkla bekliyor. Dünyada, bu büyük ülkenin haricinde coğrafyayı değiştirecek kimse yoktur. Bugün, bir yarımada devletini tarihteki en büyük coğrafi değişimle ada haline getirecek olan projenin detayları ortaya çıkacak" açıklamasında bulundu. 

Kahtani, kanalın bir yıl içerisinde işler hale geleceğini duyurdu.

Katar’da yayımlanan El-Watan gazetesi, geçen Nisan ayında Salwqa projesinin komşu ülkelerin Katar’a saldırabileceğinin işareti olduğunu yazdı.