İngiltere kraliçesinin 'kaba' yorumuna Çin'den sert cevap

İngiltere Kraliçesi'nin Çinli yetkililere "çok kaba" demesine Çin Komünist Partisi'nin resmi yayınından cevap geldi. Batı medyasındakilere "barbarlar" denen yazıda, "5 bin yıllık Çin medeniyetiyle iletişimi sürdürmeleri durumunda ilerleme kaydedeceklerine inanıyoruz" dendi.

Dış Haberler

BBC tarafından yayımlanan görüntülerde, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in Çinli yetkililer için "çok kaba" dediği görülmüştü. Çin Komünist Partisi'nin resmi yayını People's Daily tarafından çıkartılan The Global Times'da, bu yorumun İngiltere ve Çin arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceği, ancak Batı medyasının "barbar" olduğu söylendi.

Batı medyasının "saygısız dedikocular" sözleriyle suçlandığı yazıda, "5 bin yıllık Çin medeniyetiyle iletişimi sürdürmeleri durumunda ilerleme kaydedeceklerine inanıyoruz" dendi.

90 yaşındaki İngiltere Kraliçesi'nin, anayasal sorumlulukları sebebiyle siyasi ve diplomatik olarak hassas yorumlar yapmaması gerekiken, 64 yıldır kraliçe olan Elizabeth için bunun bir ilk olduğu belirtiliyor.

Global Times, kraliçenin İngiltere büyükelçisine kötü davranıldığı yönündeki iddiasının doğru olabileceğini, "muhtemelen İngiliz bürokratlara soğuk davranılmıştır" sözleriyle kabul ederken, buna karşın Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in gezisinin "başarılı" olduğunu aktarıyor.