Hillary Clinton, askeri darbeleri savundu!

ABD'nin başkan adaylarından Hillary Clinton, 2009 yılında Honduras'ta yapılan askeri darbeye verdiği destekten pişman olmadığını, Orta Amerika ülkelerinin ordularına ve polis teşkilatlarına daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin Demokrat başkan adaylarından Hillary Clinton New York Daily News'e konuştu.

Clinton, 2009 yılında Honduras'taki askeri darbeye verdiği destekten dolayı pişmanlık belirtisi göstermezken, Orta Amerika'ya daha fazla "Kolombiya Planı" gerektiğini söyledi.

Kolombiya Planı, 1999 yılında "uyuşturucu ile mücadele" adı altında Bill Clinton yönetimi tarafından devreye sokulmuştu. ABD bı plan kapsamında Kolombiya ordusu ile polisine 2 milyar dolarlık yardımda bulunmuştu.

Kolombiya Planı çoğunlukla insan hakları ihlallerinin ve paramiliter güçlerin artmasına neden olurken, Hillary Clinton bu planın Kolombiya'ya "barış" getirdiğini savundu.

Clinton, Honduras darbesi ile ilgili olarak da, "Görüntüsünden ya da yapıldığı şekilden hoşlanmıyorum ama [darbe liderlerinin] anayasayı ve yasal öncelikleri takip ettiklerine ilişkin güçlü argümanları vardı" dedi.

Honduras'ın seçimle işbaşına gelen solcu lideri Manuel Zelaya, askeri darbe sonucunda devrilmiş ve askerler tarafından zorla bir uçağa bindirilerek Honduras dışına çıkmaya zorlanmıştı.

ABD yönetimi, darbeye rağmen Honduras yönetimine yardım yapmayı sürdürmüş, bu yardımların çoğu da orduya gitmişti.