Hamas ilk kez İsrail gazetesine konuştu

İsrail ordusu Gazze sınırındaki askeri yığınağını önemli ölçüde artıracağını duyurdu. Öte yandan ilk kez bir Hamas lideri İsrail gazetesine demeç vererek ‘daha fazla savaş’ istemediklerini belirtti ve Gazze’deki ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Merkel'in İsrail ziyaretiyse sürüyor.

Dış Haberler

İsrail ordusundan bugün yapılan açıklamada Gazze sınırındaki askeri yığınağın önemli ölçüde artırılacağı bildirildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada “terörizmi önlemek ve Gazze sınır hattı boyunca İsrail’e girişleri engellemek” politikası çerçevesinde güneydeki güçlerini artıracağını duyurdu.

Sözkonusu karar İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’un yurtiçi gizli servisi Şin Bet yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından açıklandı.

Ordudan yapılan açıklamada “İsrail’in farklı senaryolara açık olduğu” ifadesine yer verildi. İsrail ordusunun Gazze sınırına Demir Kubbe adlı füze savunma sistemleri de yerleştireceği bildirildi.

HAMAS’IN GAZZE LİDERİ YEDİOTH AHRONOTH’A KONUŞTU

Öte yandan ilk kez bir Hamas lideri bir İsrail gazetesine röportaj verdi. Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar, İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’ta yayımlanmak üzere İtalyan gazeteci Francesca Borri’ye verdiği röportajda, ateşkes çağrısında bulundu. Geniş hali yarın yayımlanacak olan söyleşide Haaretz gazetesinin aktardığına göre Sinvar, “Savaş kimsenin çıkarına değil. Nükleer bir güçle çatışmada galip gelemeyiz” dedi.

Sözlerinin artık kavgaya son verecekleri anlamına gelmediğini dile getiren Sinvar ancak artık savaş istemediğini ve ablukanın son bulmasını istediğini belirtti.

Sinvar’ın söyleşisinin tamamının yarın Yedioth Ahronoth’un yanısıra İtalyan gazetesi La Repubblica’da da yayımlanacağı belirtildi.

Sinvar ilk kez bir İsrail gazetesine konuşmayı kabul etmesinin nedeninin değişim için gerçek bir şans görmesi olduğunu kaydetti.

‘MEVCUT DURUM SÜRERSE PATLAMA KAÇINILMAZ’

Gazze’deki insani durumdan sorumluluk duyup duymadığının sorulması üzerine Sinvar “Sorumluluk sınırı kapatanlardadır, açmaya çalışanlarda değil. Bizim sorumluluğumuz ablukaya son vermek için yardım etmeye çalışanlarla işbirliği yapmaktır” diyerek BM ve Mısır arabulucuğunda İsrail ile Hamas arasında sürdürülen dolaylı müzakerelere işaret etti.

Hamas’ın Gazze lideri Sinvar, sözkonusu söyleşide mevcut durumun sürmesi halinde “bir patlamanın kaçınılmaz” olduğunu belirtti.

Kendisi de 22 yıl İsrail’de hapishanede kalan ve 2011’deki anlaşmayla serbest bırakılan Sinvar, İsrail’deki tüm Filistinli mahkumların serbest bırakılması için elinden geleni yapmanın kendisi için ahlaki bir sorumluluk olduğunu söyledi.

DOLAYLI GÖRÜŞMELER EKİM ORTASINA DEK SÜRECEK

İsrail ile Hamas arasında varılacak bir barış anlaşmasının koşulunun Gazze’deki ablukanın kaldırılması olduğunu vurgulayan Sinvar, ablukanın savaşın başka araçlarla sürdürülmesi olduğunu belirtti.

Müzakerelerin başarısız olması durumunda ne olacağına dair ise Sinvar’ın yanıtı “Anlaşma henüz ortada yok. Hamas ve diğer Filistinli taraflar anlaşmayı imzalamaya ve ona uymaya hazırlar. Ancak şu anda yalnızca işgal var. Eğer bize saldırılırsa biz kendimizi koruruz. Her zamanki gibi ve sonra yine bir başka savaş yaşanır. Ama bir yıl sonra yine bir araya geliriz ve size aynı şeyi söyleyeyim: Savaşla bir şey elde edilmez” diye konuştu.

Öte yandan İngiliz gazetesi The Telegraph’ta yayımlanan bir haberde de Sinvar’ın Filistinli gazetecilerle buluşmasının ayrıntılarına yer verildi. Haberde Hamas’ın Gazze’deki ablukanın kaldırılması koşuluyla İsrail ile anlaşmaya hazır olduğu ve Sinvar’ın Ekim ayının ortasına dek Tel Aviv’le dolaylı müzakereleri sürdürmeyi umduğu bildirildi. Bu süreçte bir anlaşmaya varılamazsa Hamas’ın sınırdaki protesto eylemlerini artırmayı planladığı ifade edildi.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL İSRAİL’DE

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel dün 24 saatlik bir ziyaret için İsrail’e gitti. Kudüs’teki holokost kurbanlarını anma merkezi Yad Vashem Anıtı’nda bir konuşma yapan Merkel “Yaklaşık 80 yıl önce 9 Kasım soykırım gecesinde Almanya’daki Yahudiler hayal edilemez nefret ve şiddetle karşılaştılar” dedi. Reuters'ın haberine göre Merkel, Almanya’nın bu suçları hatırlamak ve anti-semitizme, yabancı düşmanlığına, nefret ve şiddete karşı çıkmak konusunda daimi bir sorumluluğu olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün akşam yemeğinde bir araya gelen Merkel’in bugün de Netanyahu ile İran, Filistin-İsrail barış görüşmeleri konusunda görüşeceği bildirildi.

İsrail geçen hafta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Avrupa’yı İran’ı “yatıştıran” tavrı nedeniyle suçlamıştı.

Merkel ise Filistin-İsrail konusunda iki devletli çözüm dışında herhangi bir makul seçenek olmadığını söylemişti.