Goldman Sachs: Petrol fiyatları varil başına 20 doları görebilir

Goldman Sachs tarafından yapılan tahminde, petrol fiyatlarının varil başına 20 doları görebileceği tahmin ediliyor.

Dış Haberler

Jeffrey Currie'nin başında olduğu Goldman Sachs analistleri tarafından gerçekleştirilen tahminde, petrol fiyatlarının yakın zamanda varil başına 20 doları görebileceği söyleniyor. 2014 yılında 100 dolar olan varil petrol fiyatı, bu yıl 40 dolar seviyelerine kadar inmişti.

Analizde petrol üretiminin talebin çok üzerinde olduğu dikkate alınırken, OPEC başta olmak üzere petrol üreticilerinin üretimde azaltmaya gitmediği de belirtiliyor. Suudi Arabistan ve diğer büyük petrol üreticilerinin stoklarını artırarak beklemekte oldukları söylenirken, İran'ın da dünya pazarına girişiyle birlikte büyük bir petrol üreticisinin daha arzı artıracağı aktarılıyor.

Goldman Sachs analistleri tarafından yapılan çalışmada, çoğu petrol üreticisinin 25 doların, hatta 20 doların altındaki fiyatlarla bile birlikte üretim yapabileceği söyleniyor.

Ancak petrol üreticisi ülkelerinin bütçelerinin yüksek petrol fiyatları sayesinde sürdürülebildiği de biliniyor. Rusya'nın bütçesinin petrolün 60 dolar seviyesindeyken sürdürülebileceği belirtilirken, pek çok OPEC ülkesinde bu yüzdenin çok daha yüksek olduğu aktarılıyor.

Rusya, bu sebeple OPEC ülkelerinin petrol üretimini azaltmasını umarken, Venezuela ise Çin Halk Cumhuriyeti ile yaptığı anlaşmalar sebebiyle üretimini azaltamıyor.