Fethullah Gülen Alman kanalına konuştu: Darbeyi Erdoğan planladı

Fethullah Gülen, Alman ZDF televizyonuna konuştu. Gülen, darbenin Erdoğan tarafından daha önceden, dünya kamuoyunu Gülencilerin tasfiyesine ikna için planlandığını ileri sürdü.

Dış Haberler

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bulunan ve AKP tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen, Alman ZDF kanalına konuştu.

Gülen, uzun zamandır listelerin hazırlandığını, ancak tasfiye için Erdoğan'ın uluslararası kamuoyunu ikna etmek maksadıyla darbe girişimini tertiplediğini iddia etti. Gülen, 15 Temmuz darbe girişimi için "senaryo" dedi.

Gülen, darbe gecesi yaşananlar için de "yüze göze bulaştırılmış bir senaryo gibiydi" ifadelerini kullandı.

27 Mayıs ve 12 Mart gibi darbelerde kendisinin "paletler altında ezilenlerden" olduğunu ileri süren Gülen, "Türkiye'nin allahın izniyle bu badireyi de atlatacağına inanıyorum" dedi.

Gülen, darbe girişimine katılan askerlerle bağı olduğu kanıtlanırsa, tüm suçlamalara seve seve katlanacağını söyledi.

Fethullah Gülen, Türkiye hükümetine, darbenin araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulması teklifi yaptığını da belirtti.

AKP'nin ABD'ye Gülen'in iadesi için gönderdiği belgeler için "boş kağıtlardan ibaret" diyen cemaat lideri, ABD'de adalet olduğunu daha önce gördüğünü ve yine bunu göreceğini düşündüğünü söyledi.

Gülen, Türkiye'de idamın kaldırıldığını, ancak "haya hissini kaybetmiş insanların yüzüne tükürdükten sonra" idam edilmeyi tercih edeceğini savundu.

Fethullah Gülen, seneler önce Rusya'da [Sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir] Jirinovskiy'nin ve daha sonra da Mısır'da bazı bakanların kendisini ülkelerine davet ettiğini ileri sürdü.

Gülen, ABD'nin kendisini "bağrına bastığını", bu nedenle "bu koca millete" saygısızlık etmemek için elini kolunu sallayarak ABD'den gitmek istemediğini söyledi.

Fethullah Gülen, Erdoğan'la birkaç kez buluştuğunu, bir seferinde Erdoğan'ın kendisine Necmettin Erbakan'dan ayrılarak yeni parti kurmak, kendisinin de fikirlerini almak istediğini söylediğini aktardı.

Gülen Erdoğan'ı da "demokrasi, insan hakları, Avrupa Birliği, NATO" dediği için desteklediklerini kaydetti.

Fethullah Gülen, Erdoğan'ın güç zehirlenmesi yaşadığını iler sürerek, Cumhurbaşkanı'nın "paranoyak" olduğunu öne sürdü.