Cihatçılar Suriye'nin Kürt kahramanı İbrahim Hananu'nun heykelini yıktı

Suriye'nin Kürt bağımsızlık kahramanı İbrahim Hananu'nun heykeli İdlib'de "ılımlı muhalifler" tarafından yıkıldı.

Dış Haberler

 İdlib'de "ılımlı muhalifler", Suriye'nin bağımsızlık kahramanı İbrahim Hananu'nun heykelini yıktı. Kürt kökenli Hananu, bağımsız Suriye için Fransız mandasına karşı savaşıyla tanınırken, Suriye Kültür Bakanlığı olaydan bu gruplara destek veren "Erdoğan, Suud, Katar ve işgalci İsrail rejimi"ni sorumlu tuttu.

1869 Halep doğumlu İbrahim Hananu, İstanbul'da hukuk okurken İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katılmış, sonrasında da 31 Mart Ayaklanması'nın bastırılması sırasında Hareket Ordusu'na girmişti. Sonrasında 1916'dan itibaren Arap bağımsızlığını benimseyen Hananu, Faysal Bin Hüseyin'in ordusunda yer almıştı.

Fransız ordusunun Suriye'yi işgaline karşı isyan başlatan Hananu, o dönemde Fransa ile savaşta olan Türkiye'den Mustafa Kemal'in de desteğini almıştı. Fransa'ya karşı etkili bir direniş gösteren Hananu, sonunda kaybetse de ülkede Fransız mandasına karşı başka pek çok isyana ve direnişe ilham vererek Suriye'lilerin benimsediği bir kahraman haline geldi.

Ayrıca hayatının sonuna kadar Suriye'nin bağımsızlığı, laiklik, sömürgecilik karşıtlığı gibi değerleri benimseyen Hananu'nun yiğeni Ömer el Sibai'nin komünist bir lider olduğu da biliniyor.