Charbonnier iki yıl önce bunları söylemişti: Dava eder, karşılık verebilir ama öldüremezsiniz

Bugünkü saldırıda öldürülen Charlie Hebdo’nun yayın yönetmeni Stephane Charbonnier, yaklaşık 2 yıl önce verdiği söyleşide "dava eder, karşılık verebilir ama öldüremezsiniz" demişti.

“Müslümanların Masumiyeti” filminden sonra ortaya çıkan krizle ilgili karikatürler yayınlayan Fransız Charlie Hebdo Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier, o dönem kendilerine yönelen tehditlere ilişkin Hürriyet gazetesine konuşmuş, önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Charbonnier'in 27 Eylül 2012'de yayınlanan röportajı şöyle:

Bu riski niye göze aldınız?

Biz filme (Müslümanların Masumiyeti) karşı tepkileri karikatürize ettik. Haftanın gündemi buydu. Gerçekten o film çok kötü, hakaret içeren, seviyesiz bir film. Bizim savunduğumuz bu film değil. Film hakaret içeriyorsa ya dava edilir, ya da başka bir filmle karşılık verilir. Ama insan öldürmezsiniz.

Öfkeleri anlıyorsunuz ama çözümünüz ne?
-Ben bir ateistim. Eğer camiye ya da kiliseye gidersem beni şok edecek çok şeyler duyabilirim. Ben buralara gitmiyorum. Ben de inananlara eğer şok olmak istemiyorlarsa Charlie Hebdo’yu okumamalarını öneriyorum.   

Hafta nasıl geçti, zor muydu?
-Evet, zordu. Eleştiriler bizi rahatsız etmedi. Çünkü eleştiriyi savunuyoruz. Ama eleştirilerin Daniel Cohn Bendith gibi birisinden ve meslektaşlarımızdan gelmesi bize zor anlar yaşattı. Daniel Cohn Bendit (Yeşillerli politikacı) bize ‘mazoşist ve aptallar’ dedi. Kendisi 68 yılında Fransız polisi önüne durarak hayatını tehlikeye attığında mazoşist ya da aptal mıydı? Cop darbelerini yeme riskini göze alması akıllıca mıydı?

Hz. Muhammed’in yüzünü çizmeniz İslam açısından yasak.
-Kuran’da Muhammed’in yüzünün çizilemeyeceğine dair bir direktif yok. Bu bir gelenek. 12’nci yüzyılda Muhammed, Müslümanlar tarafından çizilebiliyordu. Şiiler uzun süre çizdiler.