Brezilya'da yolsuzluk iddiaları: Devlet Başkanı'nın partisine milyonlar akmış

Brezilya'da Odebrecht inşaat şirketi, en az sekiz bakana ve onlarca milletvekiline hakkında verdiği "rüşvet" ifadesi ardından, ülke Başkan Temer'in de dahil olduğu yolsuzluk suçlamalarıyla sarsılıyor.

Dış Haberler

Brezilya'da Odebrecht inşaat şirketi, en az sekiz bakana ve onlarca milletvekiline hakkında verdiği "rüşvet" ifadesi ardından, ülke yolsuzluk suçlamalarıyla sarsılıyor.

En az sekiz bakan ve onlarca milletvekiline yönelik soruşturma talimatı verilrken, hakkında soruşturma açılanlar arasında Devlet Başkanı Michel Temer'in özel kalem müdürü, Olimpiyatlar sırasında Rio de Janeiro'nun belediye başkanı ve en az dört eski devlet başkanı da bulunuyor.

Bu isimler, en az 1 milyar dolar rüşvet verdiğini itiraf eden Odebrecht inşaat şirketinin çalışanlarınca verildi.

İlgili çalışan Marcio Faria'nın suçlaması, Brezilya tarihinde yaşanan en büyük yolsuzluk soruşturmasının bir parçasının gelişimini tetikledi. İddiaya göre Michel Temer'in partisine ve bir başka partiye toplamda 40 milyon dolarlık rüşvet verildiği ve böylelikle devlet petrol şirketi ile sözleşme yapılması sağlandı.

Eski Odebrecht yöneticileri, Temer'in 3.2 milyon dolarlık bir başka rüşvetin talep edilmesine karıştığını da ifade etti. Eski Odebrecht yöneticileri, 2014 yılında meydana geldiğini söyledikleri bir olayı açıkladı. Mahkeme kayıtlarına göre, yöneticiler o yıl cumhurbaşkanı yardımcısı olan Temer ve mevcut Genelkurmay Başkanı Eliseu Padilha ile akşam yemeğinde yemek yedi ve bir "anlaşma" sağlandı.

Temer'in ofisi, başkanın 2010'da Faria ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini kabul etti, ancak geri kalanını kesinlikle reddetti.

Temer, başkan olarak göreve başlamadan önce işlenen herhangi bir suçtan geçici dokunulmazlığa sahip olduğu için soruşturma altına alınamazken, iddiaları yalanlıyor.

108 KİŞİ SORUŞTURMA LİSTESİNDE

Devlete ait petrol şirketi Petrobras'a yönelik 3 yıldır devam eden yolsuzluk soruşturmasının bir parçası olarak gelişen süreç, 108 kişiyi kapsıyor.

Yüce Divan hakimi Edson Fachin'in açıkladığı listedeki 108 kişi, büyük çapta yolsuzluk ve Petrobras'tan alınan paraları zimmete geçirme ve siyasetçilere ya da parti fonlarına aktarma iddialarıyla karşı karşıyalar.

Listenin kamuya açıklanmasının ardından, Sao Paulo kentinin sakinleri tencere ve tavalara vurarak yolsuzluğu protesto etti.

Soruşturmalar, Devlet Başkanı Temer'in kabinesinin 3'te 1'ini kapsıyor. 

Listedeki isimler arasında Devlet Başkanı Temer'in özel kalem müdürü Eliseu Padilha, Dışileri Bakanı Aloysio Nunes ve Tarım Bakanı Blairo Maggi de bulunuyor.