Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Fidel Castro'nun hayatı ve mirasını onurlandırdı

BM Genel Kurulu üye ülkeleri, Küba Devrimi'nin tarihi lideri Fidel Castro'ya saygılarını sundular.

Dış Haberler

BM Genel Kurulu üye ülkeleri Salı günü düzenlenen özel bir oturumda, 25 Kasım'da vefat eden Küba Devrimi'nin tarihi lideri Fidel Castro'ya saygılarını sundular.

Anma, özel bir oturum sırasında farklı kıtalardan bir grup ülke tarafından önerildi ve Küba'nın BM Daimi Temsilciliği tarafından tarafından organize edildi.

Bir dakikalık sesssizlik ve saygı duruşu ile başlayan anmada söz alan BM Genel Kurulu Başkanı Peter Thomson Devrimci Liderin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu özel oturuma bir dakikalık sessizlikle başladı ve Ulusal Meclis Başkanı Peter Thomson, devrimci liderin tüm savaşları sonlandırmayı amaçlayan dünya görüşünden bahsetti ve Fidel'in az gelişmişliği, açlığı, yoksulluğu ve doğal kaynakların yok edilmesini ortadan kaldırmak için verdiği mücadeleyi hatırlattı. 

'SONSUZA KADAR MİNNETTAR OLACAĞIZ'

Saygı oturumuna katılan çok sayıda bölgesel ve küresel organizasyon da Fidel ve Küba'ya eğitim, tıp, çevre, sosyal kalkınma ve diğer alanlarda yaptığı katkılar nedeniyle şükranlarını dile getirdi.

Venezuela BM temsilcisi Rafael Ramirez, ülkesinin Fidel'e Bolivarcı Devrim'e verdiği destek nedeniyle sonsuza kadar minnettar olacağını söyledi.

Ramirez, "Onu şahsen tanımak, önerilerini dinlemek ve 20. yüzyılın en büyük siyasetçisiyle bilfiil yakın çalışma ayrıcalığım oldu" dedi. Fidel'in bilge bir adam olduğunu vurgulayan Ramirez, onun halkına ve sosyalizme sadık, sade bir insan olduğunu belirtti.

Ramirez "Venezuela adına Latin Amerika ve Karayipler'de bir dev'e hayranlığımızı sunuyoruz. Tıpkı Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun söylediği gibi, Fidel tarihsel misyonunu şimdiden yerine getirdi, tarih onu akladı ve onun adını hak ettiği yerde tutmak bizim sorumluluğumuz" dedi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin temsilcisi Fidel Castro'nun uluslararası forumlarda sosyal adalet için güçlü bir ses olduğunu, ailesine ve Küba halkına başsağlığı dilediğini söyledi.

193 BM üyesi ülkenin 134'ünü bir araya getiren G-77 adına konuşan Tayland Büyükelçisi Virachai Plasai, Fidel'in ihtiyaç duyulan ulusları dayanışma çalışmalarını hatırlattı; bu dayanışmanın tüm dünyaya eriştiğini vurguladı.