Beyaz Saray: Obama, Guantanamo'nun kapatılmasından vazgeçmiş değil

Beyaz Saray, ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki askeri hapishanenin kapatılması konusunda çabalamayı sürdürdüğünü duyurdu.

Dış Haberler

Beyaz Saray sözcüsü  Josh Earnest, ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki askeri hapishanenin kapatılması konusunda çabaladığını ve tüm seçenekleri düşündüğünü duyurdu.

Bugün kamuoyuna bir açıklama yapan sözcü Earnest, "Obama'nın Kongre kararı olmadan hareket edip etmeyeceği" sorusu üzerine, ABD'nin hapishaneyi "doğru zamanda" kapatmayı umduğunu söyledi. 

Obama, 2017'de dolacak görev süresinden önce halen 112 tutsağın bulunduğu hapishaneyi kapatma hamlesinde bulunmuş, ancak Kongre üyeleri Obama'nın girişimini desteklememişti.

'ULUSAL ZORUNLULUK'

Barack Obama, Guantanamo’nun açık kalmasının ABD’nin ulusal güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini belirtmiş, "Bu hapishaneyi kapatmak ulusal zorunluluk" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak kimi Kongre üyeleri Guantanamo mahkumlarının serbest bırakılmasının çok tehlikeli olduğunu savunuyor. Söz konusu mahkumlar hakkında sivil ya da askeri mahkemelerde dava açılabilmesi için herhangi bir kanıt bulunmuyor.