AKP'ye darbe: ABD'li emekli general IŞİD karşıtı koalisyondan ayrılıyor

Barack Obama'nın IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon için kullandığı isim John Allen'ın görevinden ayrılacağı açıklandı. Allen, "güvenli bölge" için kulis yapıyordu.

Dış Haberler

ABD yönetiminin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyondaki temsilcisi emekli general John Allen'ın görevinden ayrılacağı iddia ediliyor.

Bloomberg'den Josh Rogin ve Eli Lake'in haberine göre, Allen göreve başlamasının 1. yılında istifa edeceğini üstlerine söyledi. 

Kasım ayında görevinden ayrılacak Allen'ın yanı sıra, emekli generalin ekibinden Karin von Hippel de görevinden ayrılarak İngiliz bir düşünce kuruluşunda çalışmaya başlayacak.

John Allen'ın kararından haberdar olan ABD'li yetkililer, emekli generalin aldığı kararın Beyaz Saray'ın Suriye'de savaşı yönetmesinden duyduğu hayalkırıklığı ve uygun kaynakları harekete geçirmede yaşadığı başarısızlıkla ilgili olduğunu söylediler.

Allen'ın Beyaz Saray'ı taktik hava kontrol timlerini Irak'a yerleştirmeye razı etmeye çalıştığı ancak başaramadığı, ayrıca Türkiye'nin "korumalı bölge" talebi için de birkaç kez Obama yönetimini ikna etmeye çalıştığı fakat bunda da başarısız olduğu söyleniyor.

ABD'li yetkililer, Allen'ın gidişini "eşinin sağlık sorunları ile ilgili" bir mesele olarak açıklayacaklarını söylüyorlar.

Emekli general, Türkiye ile varılan "İncirlik mutabakatı"nın da baş mimarlarındandı.