Afrika’da 58 buçuk milyon çocuk kronik beslenme yetersizliği içinde

Afrika’da yetersiz beslenme çok yaygın ve kısa boylu (bodur) çocuk sayısı artmaya devam ediyor. Emperyalizm Afrika kıtasını tüketmiş durumda. Afrika ülkeleri kaynaklardan yoksun oldukları için değil, kaynakları emperyalist tekeller tarafından yağmalandığı için bu durumdalar.



Afrika’da yetersiz beslenme çok yaygın ve kısa boylu (bodur) çocuk sayısı artmaya devam ediyor.

Kısa boyluluk (bodurluk) çocuklardaki kronik yetersiz beslenme için tipik göstergedir.

Kıtada bodur çocuk sayısı 2000’de 50.4 milyon iken 2016’da 58.5 milyona yükseldi. Bodurluğun nedeni kötü beslenme, sık hastalanma ve yetersiz psikolojik uyarıdır. Çocuk 2 yaşına ulaşmadan ortaya çıkar ve uzun dönemde okul başarısının düşmesine, düşük üretkenliğe, sık hastalanmaya ve bununla da ilişkili olarak ileri yaşlarda kronik hastalıklara neden olur.

Bodurluğun dünya çapında yol açtığı ulusal gelir kaybının yüzde 3-16 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Afrikalı çocuklar beslenmeyle ilişkili bir başka sorunu daha yaşıyorlar: Fazla kiloluluk. 2000-2015 arasında Afrika’da fazla kilolu çocuk sayısı yüzde 50 oranında arttı. Cezayir, Botsvana, Seyşeller, Güney Afrika gibi ülkelerde fazla kilolu çocuk oranı yüzde 10’un üzerinde.

Emperyalizm Afrika kıtasını tüketmiş durumda. Afrika ülkeleri kaynaklardan yoksun oldukları için değil, kaynakları emperyalist tekeller tarafından yağmalandığı için bu durumdalar.

Zira pek çok doğal kaynak bakımından Afrika dünyanın en zengin bölgelerinden birisi: Petrol için Nijer ve Nijerya, Kobalt için Kongo, elmas için Botsvana, Güney Afrika ve Kongo, altın için Gana ve Güney Afrika, uranyum için Nijer ve Namibya, platin için Güney Afrika, doğal gaz için Mozambik, Mısır, Cezayir, Nijerya ve kömür için Mozambik çok önemli rezervlere sahipler.

Kaynak: 

http://www.afro.who.int/news/whos-africa-nutrition-report-highlights-inc...