'ABD'nin Palmira karşısında bir zafere ihtiyacı var; Halep'te rejimi istemiyor'

Halep'in kuzeyine yapılacak ve Türkiye-Suriye sınırını IŞİD'e kapatacak operasyonla ilgili tüm taraflar kozlarını oynuyor. Kürt kaynaklar, ABD'nin Palmira'daki Suriye zaferine karşılık vermek istediğini, bu nedenle Menbic operasyonuna ikna olduğunu ileri sürüyor.

Dış Haberler

Halep'in kuzeyinde, ABD, Rusya, Suriye, Kürtler ve silahlı gruplar arasında bir "satranç" başlamış durumda.

Al Monitor'dan Fehim Taştekin'in sorularını yanıtlayan ve ABD ile Kürtler arasındaki müzakerelere yakın bir kaynak, Halep'le ilgili son gelişmeler hakkında kendi cephesinden bilgiler verdi.

Kaynağa göre, ABD'nin önceliği Rakka'yken, Suriye ordusunun Palmira (Tedmur) zaferinin ardından, Halep kuzeyine, özellikle de Menbic operasyonuna ikna oldu. Kaynağa göre ABD, bölgede "rejim"i istemiyor.

Kürt kaynağın aktardıkları şöyle:

Biliyorsun Türkiye’nin gösterdiği tepkiler yüzünden ABD’lilerin önceliği Cerablus değil Rakka’nın kurtarılmasıydı. Biz ise önce Fırat’ın batısının arındırılmasından yanaydık. Ancak Suriye ordusunun Tedmur’da (Palmira) ilerlemesi üzerine ABD’liler Menbic’e operasyon konusunda ikna oldu. Çünkü Tedmur’a karşılık Amerikalıların da bir zafere ihtiyacı var. Ayrıca ABD bu bölgenin rejim güçlerinin eline geçmesini de istemiyor. Tedmur’un ardından rejim güçleri Halep’te de yeni operasyonlara hazırlanıyor. Eğer o bölgeye Suriye Demokratik Güçleri girmezse rejim güçleri girecek… İlk etapta Menbic kurtarılacak. Bir süre beklenilecek ve burada sivil bir yönetimin tesisi sağlanacak. Tel-Abyad’da olduğu gibi. Bu sırada Cerablus’un etrafında bir çember kurulacak. Bu operasyon, YPG bayrağı altında yapılmayacak. Tabi ki bu işin arkasında Suriye Demokratik Güçleri var. Türkiye’yi teskin etmek için bölge halkının rolü öne çıkartılacak. Sanırım Amerikalılar bu planı Ruslarla da paylaştı.

Taştekin, ABD'nin Türkiye'ye, "Suriye'de Kürt koridoruna izin vermeyeceği" garantisini sunduğunu da yazdı.