ABD Donanması kuruluş gününde Osmanlı'yı niye hatırlattı?

ABD ile Türkiye arasındaki mesaj trafiğinin devam ettiği günlerde bir mesaj da ABD Donanmasından geldi. ABD Donanması kuruluşu nedeniyle yayınladığı mesajda Berberi savaşını temsil eden bir görsel kullandı.

ABD Donanması, kuruluşunun 241. yıldönümü  vesilesiyle resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1801-1805 yıllarında  Trablus kıyılarında Türk bayrağıyla savaşan askerlerin öldürüldüğünü gösteren  temsili tabloyu kullandı. 

Donanmanın resmi Twitter hesabında, "Amerika'nın denizcileri çetin, cesur ve hazırdır." ifadesine yer verilen mesajda, elinde Türk bayrağıyla savaşan  askerlerin öldürüldüğünü gösteren temsili bir tablonun kullanılması dikkat çekti.

Mesajda görsel olarak kullanılan tabloda, 19. yüzyılda Libya'nın Trablus  bölgesinde ABD ile Osmanlı Devleti'ne bağlı Berberi devletleri (Fas, Cezayir,  Tunus ve Libya) arasında yaşanan 1. Berberi Savaşı'nın konu edildiği biliniyor. Yeni bağımsızlığını kazanan ABD, savaşın sonunda Akdeniz'e girişte Berberi korsanlarına ödedikleri yüklü miktarda vergiden muaf olma hakkını elde etmişti.

Kendi tarihi açısından bu savaşı oldukça önemli gören ABD Donamasının, bu savaşa gönderme yaparken Türk bayrağının göründüğü bir görsel kullanması ise, ABD - Türkiye ilişkilerinin içinden geçtiği dönem düşünüldüğünde gayet ilginç.