ABD, 2006'dan bu yana Esad'ı zayıflatmak için Selefileri kullanmayı düşünüyormuş

ABD'nin diplomatik bir gizli yazışmasında, en azından 2006 yılından bu yana Beşar Esad'ı zayıflatacak unsurlar arasında Selefi hareketi gördüğü anlaşılıyor.

Dış Haberler

Wikileaks tarafından yayımlanan "The Wikileaks Files" kitabında yer alan bir diplomatik belge, ABD'nin "Arap baharı"ndan çok önce Suriye'deki Selefi hareketleri kullanmayı düşündüğünü gösteriyor.

ABD'nin Şam Büyükeliçiliği'nin maslahatgüzarı William Roebuck tarafından üstlerine gönderilen 13 Aralık 2006 tarihli bir bilgi notunda, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı zayıflatabilecek unsurlar sıralanıyor.

Bu sorunlar arasında; sınırlı da olsa ekonomik reform yanlıları ile "yerleşik, yolsuz güçler" arasındaki çatışma, Kürt sorunu ve İslamcı "aşırılar"dan yükselen rejime yönelik tehdit sayılıyor.

Bilgi notunda, ABD hükümetine açıklamalar, sinyaller ve atılacak adımlar aracılığıyla bu "yükselen fırsatların" olasılıklarını geliştirebileceği tavsiye ediliyor.

The WikiLeaks Files'tan Robert Naiman, bu bilgi notunun, ABD hükümetinin 2006 yılında dahi Suriye yönetimini istikrarsızlaştıracak her tür yöntemi gündemine aldığını kanıtladığını düşünüyor.