Yeni sol parti kurulmadan çatırdadı

Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman gibi isimler ve DSİP yeni sol parti girişimiyle yollarını ayırdıklarını açıkladılar.

10 Mart’ta kuruluş dilekçesini vermesi beklenen Toplumsal Eşitlik Partisi (TEP) kurulamadan dağılmaya başladı. Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman gibi isimler ve DSİP çalışmalardan çekildiklerini açıkladılar. Ufuk Uras’tan ise herhangi bir açıklama gelmedi.

“Yeni Sol” olarak yola çıkan başını SHP’nin yanı sıra Ufuk Uras ve ÖDP’den ayrılan Özgürlükçü Sol Hareket’in çektiği parti girişiminden ayrılık haberleri gelmeye devam ediyor. 10 Aralık Hareketi’nden sonra Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman gibi isimler ve (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi) DSİP girişimle yollarını ayırdılar. 13 Mart’taki SHP kongresi öncesi yaşanan bu kopuşlar “yeni sol” projeye büyük darbe vurdu.

Projede yola çılırken Ufuk Uras, Ahmet İnsel, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ÖDP'den ayrılan ÖSH grubu, DSİP ve SHP’nin de aralarında bulunduğu pek çok çevre birlikte hareket etme karar almışlardı. Ancak TEP’in kurulması ve ardından SHP kongresinin gerçekleştirilmesi beklenirken bu kesimlerden ar arda ayrılık haberleri gündeme gelmeye başladı.

Daha önce 10 Aralık hareketi bu girişimle yollarını ayırdığını duyurmuştu.

Yeni sol hareketin partileşme sürecinde farklı bileşenler arasında tartışmalar yaşandığı, projeye umut bağlayanların hayal kırıklığı yaşadığı belirtiliyordu. Son olarak tüzük tartışmasıyla sarsılan hareketten yeni kopuşlar bekleniyordu.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), "DSİP, yeni bir sol partiye olan ihtiyacı tespit etmekte fakat kurulan yeni partinin bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu da görmektedir. Biz bu sürecin değişmesi ve yeni bir sol partinin kurulması için çaba harcamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

13 Mart günü yapılacak olan kongrede SHP ile yeni partinin birleşeceği belirtiliyor. Partinin genel başkanlığına ise Ziya Halis’in getirilmesi bekleniyor.

(soL-Haber Merkezi)